Потписан уговор о обнови двије куће српским повратницима

Срна
Foto: Срна

МОСТАР - Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Љубо Нинковић потписао је данас са градоначелником Мостара Мариом Кордићем уговор о обнови двије српске повратничке куће које ће финансирати Секретаријат у износу од 25.000 КМ.

Нинковић је након састанка рекао да Влада Републике Српске у посљедњих десетак година интензивно помаже повратницима на подручју града Мостара.

"Посљедњих десет година директно из Републике Српске је уложено преко милион марака што у вјерске објекте, што у санацију игралишта и обнову индивидуалних стамбених јединица", навео је Нинковић.

Он је рекао да је и кроз заједничке пројекте обнове, као што су Регионални стамбени програм и Саудијски кредит, обновљено осамдесетак кућа у износу од око милион КМ.

Нинковић је напоменуо да се помоћ пружа и кроз програме одрживог повратка.

"У наредном периоду ћемо и преко Комисије за избјеглице са нивоа БиХ настојати да издвојимо један дио новца за збрињавање повратника у Мостару", рекао је Нинковић.

Градоначелник Мостара Марио Кордић захвалио је Влади Републике Српске која помаже повратку Срба у Мостар.

"Што се тиче програма у граду Мостара у буџету смо предвидјели одређена средства за пројекте који су од интереса за српску заједницу, попут водовода у Жељуши. Са замјеником предсједника Градског вијећа Велибором Миливојевићем договарамо шта су пројекти значајни за српску заједницу", рекао је Кордић.

Он је истакао да је опредијељен за то да се у Мостару ради заједно, у интерсу сва три народа, како би свима било боље.

Одговарајући на питање да ли ће исправити дискриминацију када је у питање запосленост Срба у Градској управи, Кордић је рекао да му је приоритет да запошљава струку, што не значи да у свакој заједници нема таквих људи.

"Постотак из 1991. који треба поштовати, што је договор, ће се поштовати док сам ја у мандату", навео је Кордић.

Састанку су присуствовали и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић и замјеник директора Секретаријата за за расељена лица и миграције Драган Штрбац.

Миливојевић је захвалио за наставак помоћи из Републике Српске повратницима у Мостару.

"Ми се надамо да ће интензитет сарадње бити и повећан и да ће Мостар да дође у значајнији фокус, мада и оно што је до сада урађено није мало. Данас смо разговарали о различитим пројектима и договорили да ће сваки добар пројекат подржати и град Мостар и од Секретаријат за избјегле Републике Српске", навео је Миливојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана