Potpisan ugovor o obnovi dvije kuće srpskim povratnicima

Srna
Foto: Srna

MOSTAR - Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske Ljubo Ninković potpisao je danas sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem ugovor o obnovi dvije srpske povratničke kuće koje će finansirati Sekretarijat u iznosu od 25.000 KM.

Ninković je nakon sastanka rekao da Vlada Republike Srpske u posljednjih desetak godina intenzivno pomaže povratnicima na području grada Mostara.

"Posljednjih deset godina direktno iz Republike Srpske je uloženo preko milion maraka što u vjerske objekte, što u sanaciju igrališta i obnovu individualnih stambenih jedinica", naveo je Ninković.

On je rekao da je i kroz zajedničke projekte obnove, kao što su Regionalni stambeni program i Saudijski kredit, obnovljeno osamdesetak kuća u iznosu od oko milion KM.

Ninković je napomenuo da se pomoć pruža i kroz programe održivog povratka.

"U narednom periodu ćemo i preko Komisije za izbjeglice sa nivoa BiH nastojati da izdvojimo jedan dio novca za zbrinjavanje povratnika u Mostaru", rekao je Ninković.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zahvalio je Vladi Republike Srpske koja pomaže povratku Srba u Mostar.

"Što se tiče programa u gradu Mostara u budžetu smo predvidjeli određena sredstva za projekte koji su od interesa za srpsku zajednicu, poput vodovoda u Željuši. Sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Veliborom Milivojevićem dogovaramo šta su projekti značajni za srpsku zajednicu", rekao je Kordić.

On je istakao da je opredijeljen za to da se u Mostaru radi zajedno, u intersu sva tri naroda, kako bi svima bilo bolje.

Odgovarajući na pitanje da li će ispraviti diskriminaciju kada je u pitanje zaposlenost Srba u Gradskoj upravi, Kordić je rekao da mu je prioritet da zapošljava struku, što ne znači da u svakoj zajednici nema takvih ljudi.

"Postotak iz 1991. koji treba poštovati, što je dogovor, će se poštovati dok sam ja u mandatu", naveo je Kordić.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević i zamjenik direktora Sekretarijata za za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac.

Milivojević je zahvalio za nastavak pomoći iz Republike Srpske povratnicima u Mostaru.

"Mi se nadamo da će intenzitet saradnje biti i povećan i da će Mostar da dođe u značajniji fokus, mada i ono što je do sada urađeno nije malo. Danas smo razgovarali o različitim projektima i dogovorili da će svaki dobar projekat podržati i grad Mostar i od Sekretarijat za izbjegle Republike Srpske", naveo je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana