Петровић саслушан због продаје простора

Горан Маунага
Петровић саслушан због продаје простора

Добој - Градоначелник Добоја Обрен Петровић саслушан је јуче у добојској Полицијској управи у склопу истраге о сумњивим продајама неколико пословних простора у том граду.

Петровић се задржао око 15 минута у згради Полицијске управе, а одазвао се на позив полиције која под надзором Окружног тужилаштва истражује случајеве спорних продаја пословних простора у Добоју.

Портпарол МУП-а Републике Српске Даница Гњатовић потврдила је да је Петровић дао изјаву.

- Петровић је у Полицијској управи саслушан у пратњи адвоката - каже Гњатовићева.   

Простори у власништву града Добоја продати су на основу Петровићеве одлуке за коју није имао сагласност Скупштине града ни Правобранилаштва РС.

Полиција је истрагом утврдила да продаја пословног простора "Вечерњих новости" има обиљежја кривичног дјела.

Истрага је отворена након што је Правобранилаштво РС утврдило да градоначелник приликом продаје неколико пословних простора није поштовао процедуре, па је почетком фебруара поднијело тужбе којима траже поништење три купопродајна уговора које је склопио Град Добој. Ријеч је о просторима у Ћупријској и улици Кнеза Лазара.

- Град Добој је у јуну прошле године незаконито продао пословни простор "Вечерњих новости" у Ћупријској улици Слађану Јовићу и Горану Симићу. Некретнине није могуће продати само одлуком градоначелника. То није могуће без мишљења Правобранилаштва и без одлуке Скупштине града Добоја - кажу у Правобранилаштву. Петровић није имао сагласност ни за продају два пословна простора у улици Кнеза Лазара, које је купио Међународни форум солидарности ЕММАУС из Клокотнице.

Компанија "Новости" раније је саопштила да је град узурпирао њихове просторије и за 62.000 КМ их продао Симићу. Он је у медијима тврдио да је просторије купио за пријатеља Јовића, некадашњег начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Добоја.

У Градској управи су тврдили да је простор "Вечерњих новости" њихов чиме су правдали и продају. То је омогућило да купац, близак градској власти, за мале паре дође до атрактивног простора у центру града. Трансакција би тако и завршила да се у све није умијешала компанија "Новости".

У СДС-а су навели да се Петровић одазвао на позив и да је дао изјаву у пратњи свог браниоца.

Петровић и његов бранилац Горан Нешковић јуче нису одговарали на телефонске позиве, а одговори нису стигли ни из Службе за односе с јавношћу града Добоја.

Простор за администрацију

Полиција је 2015. година истраживала и куповину пословног простора површине 383 метра квадратна за потребе локалне администрације. Град Добој је простор, по позиву градоначелника Обрена Петровића, 2012. године купио по цијени од 2.550 КМ по квадрату, иако је продавац за тај локал тражио 1.850 КМ по квадратном метру, чиме је буџет града оштећен за 425.200 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана