Овјерена књижица није услов за преглед

Данијела Стоканић
Овјерена књижица није услов за преглед

Бањалука - Пацијенти тридесетак здравствених установа у Српској којима затреба љекарска помоћ, и ако немају здравствену књижицу код себе или им она није овјерена, добиће бесплатну здравствену заштиту јер је увидом у систем Фонда здравственог осигурања РС могуће провјерити статус осигураника.

Техничке могућности за увид у осигурање пацијента, између осталих, имају домови здравља у Бањалуци, Градишци, Мркоњић Граду, Прњавору, Шипову, Приједору и Добоју. Од око 80 здравствених установа у РС, увид у систем Фонда здравства имају и запослени у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, као и у болницама у Зворнику, Фочи, Источном Сарајеву и Приједору. 

У Фонду истичу да је провјера статуса осигурања путем њиховог сервиса бржи и једноставнији пут коришћења здравствене заштите, посебно викендом или у случају хитноће када се деси да осигураник код себе нема здравствену књижицу.

- На овај начин могуће је спријечити и евентуалне злоупотребе здравствених књижица - казали су у Фонду и истакли да је ова услуга омогућена свим здравственим установама које имају техничке могућности.

Иако је служба породичне медицине у Дому здравља Бањалука још од 2008. године повезана са системом Фонда, Бањалучани и даље прије одласка љекару редовно овјеравају књижице, јер махом нису упућени да се њихов статус може провјерити на лицу мјеста. 

Помоћница директора за медицинске послове у Дому здравља Бањалука Невена Тодоровић истакла је да од маја ове године приступ том систему имају и у Служби хитне медицинске помоћи, док ће до Нове године исту могућност имати и амбуланте за специјалистичке консултације из педијатрије и гинекологије.

- Циљ је да се пацијентима олакша добијање здравствене услуге - казала је Тодоровићева.

И већина Дервенћана редовно прије одласка код љекара провјерава до када вриједи "печат" у књижици, док у тамошњем Дому здравља наглашавају да ниједан пацијент, који је дошао са неовјереном књижицом, није враћен.

- Све се провјерава на лицу мјеста, без обзира на то да ли пацијент има или нема књижицу. Захваљујући технологији сада је брже и једноставније пратити и лијечење - казао је директор Дом здравља Дервента Мирко Шаран.

У Дому здравља Хан Пијесак истичу да им, од када су прикључени на систем Фонда, књижица готово није ни потребна.

- Ослањамо се на систем који садржи све податке о осигуранику. Поготово што је код нас мало мјесто па сваког пацијента познајемо лично, знамо гдје ради и има ли осигурање - истакли су у овој здравственој установи. 

Директор Дома здравља у Рогатици Синиша Миљешић истиче да је и њихова установа повезана на систем Фонда.

- У случају да постоји проблем са осигурањем, пацијента шаљемо у Фонд. Оне који не стигну овјерити књижицу, а имају осигурање, лијечимо, а књижица нам практично ни не треба јер све имамо у рачунарском систему - рекао је Миљешић.

Бањалучанка Божана Бојић истакла је да се недавно позитивно изненадила када је дошла у Хитну помоћ без овјерене књижице.

- Једном су ми наплатили преглед јер нисам стигла овјерити књижицу. И сада сам се припремила да ћу морати да платим, али у рачунару су нашли да сам осигурана - казала је Бојићева.

Папири ускоро прошлост

У Фонду здравственог осигурања су истакли да је у току тендерска процедура за увођење интегрисаног информационог здравственог система у РС. Овај систем подразумијева увођење, е-рецепата, е-картона и е-књижица, чиме ће се, како кажу, папирне упутнице и рецепти избацити, што ће здравствени систем учинити још ефикаснијим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана