Отворена друга кућа на Кочићевом огњишту

Срна
Отворена друга кућа на Кочићевом огњишту

Стричићи - На Кочићевом огњишту у Стричићима данас је отворена друга кућа са свим предметима који су кориштени за живота Петра Кочића да би се грађанима приближио живот из тих времена.


Музејски савјетник, етнолог Владимир Ђукановић рекао је новинарима да ће у наредном периоду бити проширено Кочићево огњиште са експонатима и новим објектима.

Ђукановић је навео да му је велика част што ради на реконструкцији Кочићевог огњишта, приказа традиционалног начина живљења са краја 19. и почетком 20. вијека у Стричићима на Змијању.

Директор Туристичке организације града Бањалука Ирена Радојевић рекла је да ова организација подржава све манифестације којима се промовише велики српски писац Петар Кочић.

“Отварање друге куће на Кочићевом огњишту веома је важно за промоцију града јер ово подручје посјећују не само људи из Републике Српске, већ и из региона и цијелог свијета”, нагласила је Радојевићева.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику у Градској управи Бањалука Невен Станић рекао је да град већ 54. годину заредом Кочићевом збором настоји да приближи грађанима лик и дјело српског писца и пјесника.

“Посебно треба да будемо поносни на Петра Кочића, јер је он особа која нас овдје окупља да не заборавимо све што је радио за српски народ”, истакао је Станић. 

Тривић: Манифестација од јавног интереса за Српску

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да Кочићев збор својим програмским садржајима обухвата широк спектар учесника због чега је ова манифестација од јавног интереса за Српску.

Тривићева је истакла да је данашњи скуп у Стричићима традиционална манифестација која окупља око 50.000 људи из разних крајева.

“Петар Кочић чувао је српски језик, писмо и национални идентите Срба на овим просторима”, рекла је Тривићева новинарима након полагања вијенаца погинулим српским борцима на споменик у Стричићима.

Према њеним ријечима, српски борци су најзаслужнији за стварање Републике Српске, а међу њима су и они чијим сјенима се поклањају данас у Стричићима.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да се Кочићева дјела и идеје, патриотски покрети и чињења настављају и у деценијама послије њега, те напоменуо како су се кроз вијекове мијењали окупатори и борбе за ову земљу.

Радојичић је истакао да су се борци Војске Републике Српске залагали за исте идеје, покрете и истину као што је то радио и Кочић.

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације града Бањалука Горан Рогић је навео да су оваква окупљања прилика за присјећање на времена јуначког пута Војске Републике Српске која је дала значајан допринос у стварању Републике Српске.

“Нажалост, велики број бораца је на том путу дао животе, међу којима су и 44 погинула борца са подручја Стричића и Павића. Српски борци су, такође, били бунтовници, али на један други начин. Док се Петар Кочић борио са пером, они су, нажалост, морали да се боре са пушком у руци за очување слободе нашег народа на овим просторима”, оцијенио је Рогић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана