Одржана премијера филма Косово-моменат у цивилизацији

Срна
Одржана премијера филма Косово-моменат у цивилизацији

Бањалука - У Културном центру Бански двор у Бањалуци синоћ је одржана премијера филма "Косово-моменат у цивилизацији", режисера Бориса Малагурског.Малагурски је рекао новинарима да овај документарни филм говори о Унеско баштини Србије на Косову и Метохији и показује колико је она угрожена.

Он је подсјетио да је свјетска премијера овог филма одржана 15. септембра у Културном центру Србије у Паризу, с циљем да пред дипломатама буде представљена стварност на терену.


"Показали смо да је та баштина изузетно угрожена, али и да она не припада само српском, већ и цивилизацијском наслеђу, односно целом свету", истакао је Малагурски.

Он је нагласио да је од 1999. године до данас на Косову и Метохији уништено више од 150 цркава и манастира, због чега је потребно учинити све ради њене заштите.

Сценариста филма Милош Нинковић рекао је новинарима да филм конкретно говори о четири манастира која су под заштитом Унеска, који се налазе на територији такозване "Републике Косово".

Премијери филма присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници културног и јавног живота града Бањалуке, многобројни грађани Бањалуке.

Премијера овог филма одржана је раније и у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана