Народна вјеровања: Ово требате да учините данас

Агенције
Народна вјеровања: Ово требате да учините данас

У календару Српске православне цркве, данашњи дан, 16. април, посвећен је Преподобном Никити Исповједнику. Он је био епископ халкидонски. Ријеч је о свецу који се у раној младости одрекао свијета и упутио се на монашки подвиг.

Био је запажен од стране црквених старјешина захваљујући својим врлинама, због чега је добио мјесто архијереја у Халкидону.

Као архијереј је био нарочито милостив према биједнима, сиротима, удовицама и ништавнима.

Врлина Светог Никите огледа се и у томе што је у тренутку када је зли Лав Јерменин устао против икона, устао и овај светитељ са намјером да одбрани иконе, едукујући цара о значају икона.

Због тога је претрпио различита понижавања, зле језике, али и утамничење. На крају је био и протјеран у изгнанство.

За вријеме живота направио је многа чудеса молитвом, а када је умро, његово тијело су пренијели у манастир. На самој сахрани, многи болесници који су му дотакли тијело, одједном су били исцељени. Мошти су му биле положене до гробнице његовог духовног оца Никифора и друга Атанасија. Преминуо је 824. године.

Зато данас, обавезно удијелите милостињу онима којима је потребна.

Према народним вјеровањима, на данашњи дан ваља да се поспреми кућа и оде се у посјету најближима. Треба избјегавати свађе и никако не би требало узимати иглу у руке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана