Мирко Шаровић тврди: У БиХ није увезено спорно месо из Пољске

Агенције
Мирко Шаровић тврди: У БиХ није увезено спорно месо из Пољске

Сарајево - На основу провјера које су спровеле надлежне институције нема опасности да су грађани БиХ конзумирали спорно месо из Пољске, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату Мирко Шаровић.

Он је у петак рекао да је месо из спорне клаонице говеда “Елкопол” из пољског мјеста Калиново дистрибуисано искључиво у земље ЕУ, међу којима није БиХ.

- Наведена пољска клаоница нема одобрење за извоз у БиХ, нити је код нас уписана у регистар клаоница из којих је могуће увести месо - истакао је Шаровић, те додао да то практично значи да такво месо не би ни могло прећи границу.

Да у БиХ није било увоза спорне говедине из клаонице “Елкопол”, јер није евидентирана у регистар као клаоница из које је могућ увоз говеђег меса у БиХ, потврдили су у петак и из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Пољска ветеринарска служба саопштила је да је Пољска извезла 2.700 тона сумњиве говедине у земље ЕУ, након што је у телевизијском извјештају раније приказано како је једна компанија клала обољела говеда и продавала месо за људску исхрану. У систему за брзо узбуњивање за храну и храну за животиње ЕУ (РАСФФ) објављено је да је месо из наведене клаонице дистрибуирано у Естонију, Финску, Француску, Њемачку, Мађарску, Летонију, Литванију, Португалију, Румунију, Словачку, Шпанију и Шведску.

Мања количина спорног меса из Пољске нашла се и у Словенији, гдје је стигла преко Њемачке и то као мљевено месо припремљено за кебаб, пренијели су словеначки медији, а потврдила и тамошња агенција за безбједност хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана