Министарство финансија РС: Циљ новог Закона је унапређење система игара на срећу

Срна
Министарство финансија РС: Циљ новог Закона је унапређење система игара на срећу

Бањалука - Циљ Приједлога закона о играма на срећу, који по хитном поступку иде на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске, јесте унапређење система игара на срећу, посебно надзора у овој области, и развијање обима пословања у законским оквирима, а самим тим и повећање буџетских прихода, речено је Срни у Министарству финансија Српске.

У овом министарству истичу да је циљ овог закона јачање улоге јавног предузећа “Лутрија Републике Српске”, које је у власништву Републике Српске, и давање улоге коју једно овакво предузеће има у земљама у окружењу и шире.

Како наводе, државне лутрије у земљама у окружењу (Хрватска, Србија, Македонија, Словенија) имају право на основу закона да приређују све игре на срећу, а у свијету има чак и примјера гдје је сама држава једини приређивач игара на срећу (Канада).

“Стога, јачање улоге Републике Српске у надзору и приређивању игара на срећу је потпуно оправдано и прироритетно има сврху заштите и играча и јавних прихода са друге стране. Дјелатност игара на срећу је дјелатност од јавног интереса и мора бити детаљно нормирана и контролисана од државе, као што је то иначе случај”, наглашавају у Министарству финансија.

Овим законом предвиђена је потпуна онлајн контрола посредством рачунарских система који ће морати да имају техничке спецификације које омогућавају Министарству финансија потпуни увид у све аспекте приређивања игара на срећу.

“Други аспект посматрања ове области је свакако кроз опорезивање. Опорезивање приређивања игара на срећу до сада је било у највећој мјери у паушалном износу по уплатно-исплатном мјесту, терминалу или аутомату за игру на срећу, а увођење онлајн надзора ствара техничке и правне претпоставке за опорезивање у односу на приход (уплате-исплате) свих приређивача игара на срећу, а што је и предложено одредбама овог закона”, појаснили су у Министарству финансија Српске.

Област игара на срећу у Републици Српској уређена је јединствено - Законом о играма на срећу, који је у примјени већ шест година и није никако мијењан нити допуњаван. 

“У периоду његове примјене тржиште игара на срећу у Републици Српској је својим динамичним развојем, нарочито у погледу нових игара и нових технологија, наметнуло потребу за измјеном и норми које нису у овом моменту у складу са тим тржиштем. Такође, анализе система приређивања игара на срећу у земљама окружења, нарочито у Хрватској, Сјеверној Македонији, па и у ФБиХ, указују на потребу мијењања основних параметара система приређивања игара на срећу у Републици Српској посебно указујући на доста либералне услове, надзор и накнаде за приређивање игара на срећу у односу на предметна законодавства из окружења”, речено је Срни у ресорном министарству.

Говорећи о пријављеном приходу приређивача игара на срећу, у Министарству кажу да је, према подацима Пореске управе Републике Српске, укупан пријављени приход приређивача игара на срећу за 2017. годину износио 347.457.441 КМ од чега су расходи 316.578.069 КМ.

“Према овим подацима, пријављена добит у играма на срећу је 30.879.000 КМ, што значи да сви приређивачи игара на срећу у Републици Српској укупно плате око три милона пореза на добит што чини око један одсто укупно плаћеног пореза на добит у Републици Српској, што је поражавајуће имајући у виду експанзију приређивања игара на срећу”, истакли су у Министарству финансија Српске.

У Републици Српској послују 1.033 кладионице са одобрењем Управе за игре на срећу, 441 аутомат клуб са укупно 5.369 аутомата, шест приређивача интернет игара на срећу, 16 класичних томбола, један казино и 1.097 локација на којима се приређују електронске игре путем 1.630 терминала за електронске игре на срећу.

Укупан приход буџета Републике Српске у прошлој години од накнада од приређивања игара на срећу износио је 27,6 милиона КМ, док је укупан број пријављених радника у цијелој области игара на срећу на дан 31. децембра 2017. године био 2.478, а 31. децембра прошле године - 2.457.

Из надлежног министарства напомињу још и да се овим законом право приређивања игара на срећу путем аутомата, казина, кладионица и лутријских игара на срећу не мијења, већ се само модификују услови за приређивање по питању накнада и рачунарског система.

“Право на приређивање електронских игара на срећу постаје искључиво право 'Лутрије Републике Српске' зато што су електронске игре у суштини лутријске игре на срећу које се приређују путем терминала за електронске игре односно путем ВЛТ (видео лутријских терминала) и као такве природно не могу бити приређиване од других приређивача већ искључиво од 'Лутрије Републике Српске'“, појаснили су у Министарству финансија Српске.

Према досадашњем закону, електронске игре на срећу могле су се приређивати у играчницама за електронске игре, а од 2012. и у мјестима гдје се приређују друге игре на срећу (кладионицама, аутомат клубовима, казинима) и да никада није регистрована нити једна играчница нити је постојао и један захтјев за њено отварање.

“Сви терминали за електронске игре на срећу су смјештани у просторе гдје се већ приређују друге игре на срећу”, навели су у овом министарству.

Такође, наглашавају у Министарству финансија, да су према досадашњем закону добици од игара на срећу били опорезовани само уколико су из лутријских игара, што је доводило у неравноправан положај добитнике у лутријским играма у односу на друге добитнике (на примјер из кладионичких игара), па је овим законом предложено да се опорезују сви добици у играма на срећу већи од 100 КМ.

“Праг од 100 КМ је постављен из два разлога - први је технички аспект провођења оваквог опорезивања имајући у виду да се сви добици морају уплатити на рачун како би се у моменту исплате одбио порез и уплатио на рачун јавних прихода, а други разлог је што је у ФБиХ овај праг постављен идентично, па је с циљем уједначавања а због избјегавања негативних ефеката потребно извршити уједначавање”, рекли су у надлежном министарству.

Поред наведених разлога, у овај закон се први пут уводи међународни стандард одговорног приређивања игара на срећу који између осталог означава и обавезу приређивача игара на срећу да усмјере одређена средства за спречавање зависности од коцкања на начин да финансирају психолошка савјетовалишта или телефонска психолошка савјетовалишта која ће бити бесплатна за играче, како је то уређено у свим развијеним земљама.

Такође, овај стандард подразумијева и ограничење рекламирања, као обавезу у оквиру реклама упућивања на мјеста на којима играчи могу добити бесплатну психолошку помоћ или упозорења о штетности коцкања. И садашњи закон садржи врло јасне забране играња малољетницима и јасну упуту поступања у складу са прописима о спречавању прања новца и финансирања тероризма. Овим додатним нормама ствара се још чвршћа законска регулација друштвено одговорног понашања у овој области. 

Када је ријеч о финансијским ефектима, у Министарству финансија кажу да је веома тешко направити реалну процјену раста прихода, јер подаци о уплатама и исплатама у играма на срећу нису били релевантни за плаћање накнада у садашњем закону, а и приређивачи су вршили различита књижења али, према грубим процјенама, може се очекивати раст прихода за око 30 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана