Манастир Житомислићи - Светионик Српског народа у Херцеговини прославио славу

СРНА
Манастир Житомислићи - Светионик Српског народа у Херцеговини прославио славу

МОСТАР - Манастир Житомислић прославио је данас крсну славу Благовијести, а Свету архијерејску литургију служили су њихова преосвештенства епископ јегарски Нектарије и захумско-херцеговачки Димитрије уз саслужење свештенста Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Епископ јегарски Нектарије, викар патријарха српског, честитао је игуману Данилу и братству Манастира Житомислић славу и у име патријарха српског Порфирија, а свештенству и вјерницима пренио патријархове поздраве и молитвене жеље.

Епископ Нектарије у бесједи је нагласио да празник Благовештење Пресвете Богородице учи људе да спасење долази кроз смирење.

"Овај празник јесте двојак, Господ постаје човјек да би се ми спасили, а са друге стране он је постао човјек да би нас обожио и спасио од гријеховне пропасти. Стога ставите то у срца ваша, да смирењем задобијамо спасење. Једини начин како можемо допријети до Бога јест угледати се на Пресвету дјеву Богородицу", поручио је епископ Нектарије.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије захвалио је владики Нектарију који је дошао у Житомислић и Мостар да се помоли и подржи српску заједницу у Мостару и донесе благослов патријарха Порфирија, пожеливши да се у овој светој породици окупљају сваке године, сваке литургије и сваког празника, да моле Богу и мајци Божијој, те да отворе своја срца за благодат Божију.

"Та велика љубав Божија у овом свијету буде често и знак великог страдања. Да имамо љубав и милост, али када дође крст да се не уплашимо", рекао је владика Димитрије.

Игуман манастира Житомислић Данило рекао је да је Манастир Благовештења Житомислић веома значајна светиња.

"Већ двадесет година овај манастир водим како знам и умијем. Дошли смо на светињу која је била потпуно порушена и кроз ових двадесет година смо имали велики задатак, послушање и благослов да обнављамо ову светињу и вратимо у првобитни изглед. То није било лако, али је увијек над нама милост и благодат мајке Божије чији је ово врт и мјесто", рекао је игуман Данило.

Он је подсјетио да је Манастир Житомислић саграђен 1566. године, али да историчари умјетности кажу да је он тада заправо обновљен, јер је породице Милорадовића, чија је то задужбина, 1566. године од невесињског кадије добила дозволу за обнављање манастира, што указује да је на том мјесту и раније постојао храм.

"Од 16. вијека до данас ово је светионик. Светионик који свијетли нашем народу, који свијетли другим народима, свјетионик који баштини велику и значајну културу српског народа. Обновивши ову светињу, ми само настављамо континуитет оних 50 игумана који су овдје били прије мене и безброј монаха и братства, људи који су се молили, трудили и уграђивали у ову светињу. Трпјели уреде и понижења, несхваћеност и све оно што они људи који богослуже врло често трпе", навео је игуман.

Он је подсјетио да је један од таквих био и владика Серафим Перовић чији се гроб налази уз манастир Житомислић уз још тројицу епископа, а који је преминуо прије 150 година. Митрополит Серафим Перовић је основао прву школу у Херцеговини, па онда по цијелој БиХ.

"Данас када прођете овом долином видјећете ову светињу која показује да смо народ који има богату историју и дубоку вјеру утемељену у Христу. Обновили смо и Музеј који баштини све оно што су монаси прије нас радили, сакупљали иконе, преписивали књиге, доносили дарове са Свете Горе, из Русије, цијелог свијета, направили библиотеку, а кроз историју много пута страдали, од Аустријанаца, усташа и многе војске", рекао је игуман Данило.

Он је истакао да су мученици житомислићки пострадали у Другом свјетском рату само зато што су били Срби, зато што су се јавили на попис власти Независне Државе Хрватске.

"Побијени и бачени у јаму Видоња они данас сијају великим сјајем и ореолом мучеништва наши заштитницима наши оци и наши молитвеници пред Богом", рекао је игуман Данило.

Он је подсјетио да су монаси Житомислића кроз историју оснивали школе, сиротишта, бавили се хуманитарним радом и увијек имали осјећај за онога коме је потребна помоћ.

"Покушавамо и ми колико можемо и знамо. Основали смо и музејску Фондацију са циљем да у њој презентујемо, спајамо старо, традиционално и ново. Овдје имамо многе догађаје којима можемо да се поносимо", рекао је игуман Данило.

Након литургије у Музеју манастира Житомсилић одржано је представљање Годишњака музеја Житомислић и изложба фотографија "Живи Житомисилић" монаха Гаврила Житомислићког.

Годишњак је представила директор Фондације Музеја Житомислић Ирина Колак Мандић.

Литургију су присуствовали делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Томислав Мартиновић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, начелник Источног Мостара Божо Сјеран, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, генерални конзул Србије Васо Гујић, пуковник Владимир Вујовић, командант Другог пјешадијског батаљона и бројне друге званице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана