Лажни пензионери Фонду ПИО РС дугују 362.000 КМ

capital.ba
Лажни пензионери Фонду ПИО РС дугују 362.000 КМ

Бањалука – Фонд пензијског и инвалидског осигурања Републике Српске тренутно покушава да наплати 207.500 КМ у 46 спорова покренутих против корисника који су злоупотријебили право на пензију.

У припреми је и 13 тужби тешких око 155.000 КМ, а поступци ће бити вођени пред београдским судовима. Адвокатима ће, потврђено је за Capital, за ове правосудне борбе током ове године платити 15.000 КМ.

У Фонду потврђују да је у току 31 извршни поступак тежак 148.540 КМ, а води се и 15 парничних поступака у вриједности од око 59.000 КМ.

"У 2016. и 2017. години успијешност добијања судских пресуда у корист Фонда у просјеку је била 80 одсто. Ове године за адвокатске услуге издвојићемо 15.000 КМ", наводе у писаном одговору за Capital.

Позив адвокатима који би Фонд заступали пред београдским судовима објављен је 22. јануара, а тужбе ће надлежним судовима бити поднесене по окончању овог поступка.

"Предмет спорова је обавеза корисника права на враћање преплаћеног износа пензије и односи се на оне који су била двоструки корисници и имају пребивалиште/боравиште у Србији", истичу у Фонду.

Пензионери у РС подржавају настојања Фонда да искоријени лажне пензионере.

Предсједник бијељинског Удружења пензионера Саво Пантелић истиче да је добро што "борба Фонда није еуфорична".

"Одлучили су да сву документацију провјере и открију лажне пензионере и добро је што се то ради темељно и полако. Ријешено је доста оваквих спорова", каже Пантелић.

Економисти, пак, имају примједбе на рад Фонда. Кажу, да је претворен тек у агенцију за обављање техничких послова, а да му је потребна независна комисија експерата која би се бавила документацијом будућих пензионера.

"Када имате неефикасно судство, сви су мотивисани да се окористе. Поставља се логично питање – зашто бих ја био поштен, ако је мој комшија подмићивањем дошао до пензије? Све су то посљедице. Фонд ПИО РС не ради на прави начин. Екипа медицинских, економских и правних експерата потребна је да контролише пензионере, али и оне који су радили у Фонду и омогућили да се неко непоштено окористи. Све док се не успостави систем ригорозног кажњавања, имаћемо овакве ситуације", казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Расту потраживања Фонда

Потраживања Фонда ПИО РС за само првих шест мјесеци 2017. године повећана су за 46,7 милиона у односу на исти период претпрошле године.

По основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, дуговања Фонду ПИО за прву половину претпрошле године износила су 429,4 милиона КМ, од чега је 366,8 милиона основни дуг, а 62,6 милиона су камате, док су потраживања за исти период 2017. године 476,1 милион, од чега је 412,7 милиона основни дуг, а 63,5 милиона су камате.

Највећи пораст дуговања биљеже, очекивано, здравствене установе и јавна предузећа, чији је држава већински власник.

Тако су потраживања од здравствених установа крајем прошле године износила 116,8 милиона, од јавних предузећа – 119,9 милиона, приватна предузећа дуговала су 108,8 милиона, самосталне дјелатности 77,4 милиона, републичке установе и институције 29,5 милиона, кожарско-текстилна индустрија 13 милиона, предузећа чији је оснивач општина 5,8 милиона, општине/градови три милиона и бање 1,9 милиона КМ.

(Capital)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана