Крај ђачких мука са тешким торбама

Драгана Келеч
Крај ђачких мука са тешким торбама

Бањалука - Претешке торбе један су од главних криваца деформитета кичме бројних ученика, због чега ће основне школе у Српској од идуће школске године морати обезбиједити ормариће или празне просторије у којима ће ђаци послије наставе остављати уџбенике.

Директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић рекао је да ће се све учинити како би проблем претешке школске торбе напокон био елиминисан. Једно од рјешења, како је истакао, јесу школски ормарићи, али као алтернатива постоји и остављање књига у оним школама у којима се настава изводи само у једној смјени.

- Када кажемо да је потребан ормарић, одмах многи са негодовањем помисле - мора се куповати нешто ново. Не мора. У школама има много празних просторија и ормара у којима се могу оставити књиге - истакао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, већ од идуће седмице почињу савјетодавни састанци представника Завода са директорима и педагозима из свих школа у Републици Српској на којима ће бити пронађено адекватно рјешење.

- Проблем претешке торбе изражен је искључиво у нижим разредима основних школа, гдје ђаци сваког дана носе готово све књиге које имају - казао је Дамјановић. Додао је да већ има информације да су неке школе припремиле ормариће, док ће неке обезбиједити празне просторије, а има и школа које су издале наставницима задатак да направе распоред часова који ће бити такав да ученици носе што мање књига.

Дамјановић је истакао да је заједнички циљ да буде смањена тежина ђачке торбе и да је акценат на разредној настави, тачније на ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе, јер у вишим разредима ученици носе мање књига.

- Све школе изван Бањалуке углавном раде у једној смјени и оне сасвим сигурно могу обезбиједити ђацима просторије у којима ће бити њихове књиге, које неће морати непрестано носити - истакао је Дамјановић и додао да ће се овај проблем ријешити само уз више воље и организације.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић рекао је да директори школа овог подручја 20. августа имају састанак са представницима Завода, гдје ће настојати да пронађу заједничко рјешење и олакшају ђацима претешке торбе.

- На тим састанцима биће закључене смјернице како и шта ће се радити, односно, шта је и колико о том питању у могућности да уради свака школа појединачно - истакао је Мишљеновић.

Педагошки завод РС је још у фебруару ове године урадио посебан приједлог мјера за руководство школа и наставнике, а посебно за родитеље, ученике и Завод за уџбенике и наставна средства, како би школске торбе биле лакше.

Те предложене мјере не би требало да заобиђу ни саме школарце, који би требало да носе торбу на два рамена, са широким нараменицама, да свакодневно провјеравају и мијењају садржај торбе, као и да избјегавају јурњаву и трчање по ходницима са торбом на леђима.

Састанци

Предраг Дамјановић казао је да први савјетодавни састанци са директорима, наставницима и педагозима основних школа у Српској почињу 19. августа.

- Први састанци биће одржани са школама у Приједору, а биће завршени 28. августа у Требињу како би све школе биле укључене у рјешавање овог проблема - рекао је Дамјановић.

 

Мјере које је РПЗ РС наложио школама у фебруару ове године

Шта су школе дужне да ураде?

- у сеоским и приградским школама омогућити да се књиге и прибор остављају у школи

- у градским школама обезбиједити ормариће

- водити рачуна о томе да ученици немају истог дана предмете за које имају много књига

Како родитељи да поступају?

  • бирати торбу од лаког материјала
  • избјегавати свеске тврдог повеза
  • контролисати садржај торбе

Шта сами ђаци треба да раде?

  • носити торбу помоћу пара широких нараменица
  • свакодневно провјеравати садржај торбе
  • избјегавати јурњаву и трчање са торбом на леђима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана