Карцином дојке најчешћи тумор код жена, превенција посебно важна

Срна
Foto: Илустрација

ТРЕБИЊЕ – Најчешћи тумор код жена је карцином дојке, који у укупном морталитету учествује око 20 одсто, због тога посебну пажњу треба посветити превенцији те болести, изјавио је данас специјалиста Института за јавно здравство регионалног центра Требиње Владислав Шиповац.

Шиповац је на радионици о превенцији карцинома дојке у Требињу истакао да се, према статистици, свака осма жена сусреће са овом болешћу. Он је истакао да малигна обољења представљају велики социо-економски проблем и да су по морталитету на другом мјесту, одмах након кардиоваскуларних обољења.

На скупу је истакнуто да због превенције и раног откривања ове болести љекари препоручују редовне прегледе, односно да су, осим самопрегледа које треба обављати од 20. године једном мјесечно, неопходни и клинички прегледи сваке године и мамографија након 50. године.

Предсједник Удружења грађана "Нада" Ковиљка Комненић рекла је да је октобар Међународни мјесец борбе против карцинома дојке и да је та радионица организована са циљем подизања свијести жена о учесталости и тежини ове болести и важности превенције. Комненићева је најавила да ће, у оквиру глобалног пројекта "Трка/шетња за обољеле од карцинома дојке", са којим сарађује то удружење, ове године Болници Требиње бити донирана медицинска опрема за постоперативни опоравак жена обољелих од карцинома дојке.

Радионица је одржана у оквиру пројекта "Приоритети раног откривања карцинома дојке у Источној Херцеговини – здрав живот", у организацији Удружења грађана "Нада" и Института за јавно здравство Републике Српске-Регионални центар Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана