Karcinom dojke najčešći tumor kod žena, prevencija posebno važna

Srna
Foto: Ilustracija

TREBINjE – Najčešći tumor kod žena je karcinom dojke, koji u ukupnom mortalitetu učestvuje oko 20 odsto, zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji te bolesti, izjavio je danas specijalista Instituta za javno zdravstvo regionalnog centra Trebinje Vladislav Šipovac.

Šipovac je na radionici o prevenciji karcinoma dojke u Trebinju istakao da se, prema statistici, svaka osma žena susreće sa ovom bolešću. On je istakao da maligna oboljenja predstavljaju veliki socio-ekonomski problem i da su po mortalitetu na drugom mjestu, odmah nakon kardiovaskularnih oboljenja.

Na skupu je istaknuto da zbog prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti ljekari preporučuju redovne preglede, odnosno da su, osim samopregleda koje treba obavljati od 20. godine jednom mjesečno, neophodni i klinički pregledi svake godine i mamografija nakon 50. godine.

Predsjednik Udruženja građana "Nada" Koviljka Komnenić rekla je da je oktobar Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke i da je ta radionica organizovana sa ciljem podizanja svijesti žena o učestalosti i težini ove bolesti i važnosti prevencije. Komnenićeva je najavila da će, u okviru globalnog projekta "Trka/šetnja za oboljele od karcinoma dojke", sa kojim sarađuje to udruženje, ove godine Bolnici Trebinje biti donirana medicinska oprema za postoperativni oporavak žena oboljelih od karcinoma dojke.

Radionica je održana u okviru projekta "Prioriteti ranog otkrivanja karcinoma dojke u Istočnoj Hercegovini – zdrav život", u organizaciji Udruženja građana "Nada" i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske-Regionalni centar Trebinje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana