Још корак до милиона за развој саобраћаја

Свјетлана Шурлан
Још корак до милиона за развој саобраћаја

Бањалука - Европска унија ставиће ове године земљама западног Балкана на располагање 100 милиона евра за саобраћајну и енергетску инфраструктуру, а да би добила новац, БиХ мора да донесе још инвестиционе планове, истакли су у Делегацији и Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ.

Они су поздравили усвајање Оквирне транспортне политике БиХ за период од 2015. до 2030. године. Овај документ усвојен је прошле седмице у Парламенту БиХ уз захтјев Савјету министара БиХ да приликом доношења стратегије и акционог плана обави јавну расправу и да при њиховој реализацији буде у сталној координацији са нижим нивоима власти. Усвајање Оквирне транспортне политике у Парламенту БиХ један је од два непосредна предуслова за приступ новцу ЕУ доступном у овој години, а други је израда инвестиционих планова за најрелевантније пројекте.

Из Делегације ЕУ су позвали власти у БиХ да приоритетно окупе инвестициони одбор који треба да припреми инвестиционе планове до 27. августа, када ће бити одржан самит земаља западног Балкана у Бечу.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да су, кроз низ састанака са Европском комисијом и Министарством транспорта и комуникација БиХ, приједлози и приоритети РС увршћени у планове развоја. Он је истакао да постоји незадовољство формирањем инвестиционог одбора БиХ, који би требало да одлучује о инфраструктурним и енергетским приоритетима.

- РС има своје приоритете, спремна је за договоре са ФБиХ и Савјетом министара БиХ, али не да нам неко намеће пројекте. Тражићемо да Српска предлаже приоритете јер се њени грађани задужују и враћају те кредите. Не може неко други одређивати приоритете - истакао је Трнинић и додао да РС има инвестиционе планове за инфраструктуру и енергетику.

Подсјетивши да ће ЕУ у идућих пет година уложити милијарду евра у развој и међусобно повезивање саобраћајне и енергетске инфраструктуре у земљама западног Балкана, у Делегацији ЕУ су истакли да Брисел све више пажње посвећује повезивању грађана и пословних субјеката широм Европе у сврху промоције одрживог економског раста.

- Већ ове године више од 100 милиона евра доступно је у виду суфинансирања из претприступних средстава за све земље западног Балкана - нагласили су у Делегацији ЕУ.

Ова финансијска помоћ, заједно са понудом даљег кредитирања и инвестирања, биће доступна за доградњу или за изградњу нове инфраструктуре.

- Када је у питању БиХ, обухваћени су аутопут и жељезнички правац дуж коридора 5Ц и аутопут 2А из Градишке кроз Бањалуку, уз повезивање са коридором 5Ц јужно од Зенице. Међу пројектима су и луке Шамац и Брчко, те Међународни аеродром Сарајево - истакли су у Делегацији ЕУ и додали да су хитни пројектни приоритети у 2015. години за БиХ усмјерени на изградњу прекограничних мостова на Свилају и Градишци, укључујући граничне прелазе и прилазне путеве.

Европска комисија објавила је у априлу листу пројеката за земље западног Балкана у оквиру проширења европске транспортне мреже на овај регион.

Пројекти за БиХ

 

Путеви

Коридор 5Ц - Шамац-Добој-Сарајево-Мостар-Бијача

Пут - Градишка-Бањалука-Лашва

 

Жељезнице

Коридор 5Ц - Шамац-Сарајево-Мостар-Чапљина

 

Аеродроми - Сарајево

 

Луке  - Шамац и Брчко

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана