Дуг за порезе плијени имовину локалних заједница

Милијана Латиновић
Дуг за порезе плијени имовину локалних заједница

Бањалука - Дуг локалних заједница у Републици Српској за порезе и доприносе на крају фебруара износио је 2,27 милиона КМ, а против шест општина Пореска управа покренула је поступак принудне наплате.

Према подацима Пореске управе, на крају прошлог мјесеца у поступку принудне наплате биле су општине Купрес, Доњи Жабар, Источно Ново Сарајево, Ново Горажде, Чајниче и Источни Мостар. Међу општинама које су у поступку принудне наплате предњачи Ново Горажде, чији дуг за порезе и доприносе износи 174.517 КМ.

Слиједи Источно Ново Сарајево, које дугује 156.543, затим општина Доњи Жабар са 36.144 КМ дуга. На листи дужника у поступку принудне наплате на посљедњем мјесту је општина Чајниче која дугује 1.828 КМ.

- Доњем Жабару и Новом Горажду блокирани су рачуни, док се у осталим општинама које су у принудној наплати врши пљенидба покретних ствари, укњижба хипотеке на непокретностима и слично - рекли су у Пореској управи РС.

Замјеник начелника Новог Горажда Арсеније Мирковић истиче да руководство ове општине велике напоре улаже како би измирило дугове који се вуку из протеклих година.

- Дуговања према Пореској управи наслиједили смо од претходне власти која нам је оставила дуг у износу од два и по општинска буџета. Надам се да ћемо уз подршку Владе РС у што скоријем року успјети измирити обавезе - рекао је Мирковић и додао да запосленима у општинској управи касне плате, али није прецизирао када је била посљедња исплата.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић каже да су добар дио дуга платили те да ће до краја овог мјесеца уплатити још око 50.000 КМ. Ћосић каже да због лоше подјеле пореза од ПДВ-а општина долази у ситуацију економске неодрживости.

Начелник Доњег Жабара Никола Ђокановић истиче да не види скори излаз из ситуације у којој се ова општина налази.

- С обзиром на то да немамо неке посебне ресурсе из којих би се финансирала, једина могућност је да добијемо цијели износ поврата ПДВ-а, који нам је, по мом мишљењу, неправедно преполовљен. У супротном не знам како ћемо - рекао је Ђокановић.

Јавни сектор

Годинама уназад држави највише дугује јавни сектор, посебно здравствене установе. На крају прошле године доспјели дуг фондова, завода, института, болница, домова здравља, клиничких центара, општина, градова и јавних предузећа и установа према Пореској управи РС износио је 112 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана