БиХ има најмање заштићених природних подручја у Европи

Срна
БиХ има најмање заштићених природних подручја у Европи

Сарајево - БиХ је земља са најнижим процентом заштићених природних подручја у Европи, а захваљујући пројекту УН, то би могло бити промијењено у наредне три године, оцијењено је на иницијалном састанку надлежних органа у овој области одржаном на Бјелашници.

На састанку је истакнуто да је циљ да степен заштићених подручја у БиХ буде повећан са три на 17 одсто.

Помоћник министра за заштиту животне средине у Републици Српској Свјетлана Радусин сматра да ће пројекат, осим заштите природе, донијети и низ економских предности.

Она наглашава да ће се у БиХ коначно почети штитити ендемске врсте и бројна занимљива станишта животиња и биљака. Осим тога, биће одређен степен угрожености неких врста.

Федерални министар екологије и туризма Едита Ђапо изјавила је да би резултати пројекта требало да дају смјернице како наставити даље са заштићеним природним подручјима и која подручја треба заштитити.

"Важно је да се подигне свијест о таквим подручјима која су врло важна за очување природних, али и друштвених и економских ресурса", нагласила је Ђапо.

Она је навела да Кантон Сарајево предњачи по броју заштићених подручја, а да су Бијамбаре, које годишње имају на десетине хиљада посјетилаца, показатељ исплативости заштите, преносе федерални медији.

Састанак је одржан у оквиру Пројекта под називом "Постизање очувања биолошке разноликости кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и изградњу капацитета за заштиту природе у БиХ", који је финансирао и одобрио Глобални фонд за животну средину, а биће реализован путем пројекта организације УН за животну средину /УНЕП/ у сарадњи с надлежним министарствима.

Извршни партнери и основни корисници пројекта су Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и федерално Министарство екологије и туризма.

Други предложени кључни актери у припреми и провођењу пројекта су Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, федерално Министарство просторног уређења, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине ФБиХ, те низ академских институција и невладиних организација укључених у питања биодиверзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана