БХРТ пред гашењем

Ж. Д.
БХРТ пред гашењем

Сарајево - Губици БХРТ-а за прва четири мјесеца ове године су 1,6 милиона марака и овај јавни сервис је пред гашењем, рекао је јуче предсједник Управног одбора БХРТ-а Есад Готовуша током обраћања члановима Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ износећи податке о пословању овог емитера.

- Финансијски губици у прошлој години у односу на 2014. премашили су четири милиона марака, а ако буде настављен тренд пада у 2016, мораћемо значајно редуковати програм - истакао је Готовуша.

Вишечасовна расправа на сједници комисије кулминирала је након што је члан Комисије Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ казао да је одговорност за примјену закона на Управном одбору система, те да је за стање крив Управни одбор јер није спроводио закон. Навео је и да Управни одбор упорно одбија да се изјасни о трећем каналу на хрватском језику.

Готовуша му је одговорио да не постоји ниједан сегмент из домена рада овог емитера у којем није испоштован закон, те да одлуку о хрватском каналу може донијети само Парламент.

Комисија је донијела закључак да од Канцеларије за ревизију институција БиХ тражи да обави специјалну ревизију пословања БХРТ-а и о томе информише Парламент. Комисија је такође предложила Представничком дому да формира интерресорну радну групу која би у потпуности анализирала примјену постојећег Закона о јавном РТВ систему. Усвојен је закључак којим се од Савјета министара тражи да убрза израду приједлога измјена Закона у дијелу који се односи на РТВ таксу.

Комисија је примила к знању одлуку Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ о снижавању цијена мобилне телефоније. Директор РАК-а Предраг Ковач казао је да су цијене услуга мобилних оператера у БиХ снижене од 12 до 25 одсто, те да ће у наредном периоду бити још ниже и да РАК планира да донесе одлуку и о снижењу цијена услуга фиксне телефоније у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана