Уживајте у сунцу без главобоље

PR
Уживајте у сунцу без главобоље

Тешко је треннутно замислити, али љето је, бар календарски, већ ту и морамо почети размишљати како заштитити кожу већ сада.

 

 

 Сунце није штетно ако се правилно, одговорно и контролирано понашамо. Сви знамо да је сунце извор живота, да има улогу у синтези витамина Д, да утиче на ослобађање ендорфина– тзв. хормона среће, због чега се на сунцу осјећамо добро, расположено, сретно, снажно.

Каква треба бити заштита?

Треба се штитити свим оним већ познатим средствима заштите од сунца: првенствено механичка заштита: одјећа, шешири, наочале, сјена, хлад, сунцобран, потом средства с UVB и UVA фактором заштите. Излагање сунцу треба бити поступно, а боравак на сунцу и директну изложеност сунчевим зракама треба избјегавати у раздобљу од 10 или 11 до 16 или 17 сати. И кад потамнимо, потребна је заштита.

Чак и ако су вам гени “склони”, с временом навике постају пуно важније: не остајте на најжешћем сунцу, и користите заштитну крему кад сте на отвореном. Престаните пушити, или бар пређите на боље алтернативе, као што је IQOS, јер је познато да пушење класичних цигарета подиже тјелесну температуру и повећава број откуцаја срца, што апсолутно не требате. Будите умјерени с конзумацијом алкохола, који сужава крвне судове и дјелује као диуретик. Уз повећано знојење током љета, ово може довести до озбиљних, у неким случајевима и трајних, посљедица по организам. Одржавајте здраву тежину и вјежбајте, умјерено и наравно, не током најтоплијег дијела дана. И генима треба потпора. 

Обновите своју крему за сунчање током дана

Ако предвиђања о врућем љету ове године буду тачна, наша кожа ће бити пуно више изложена УВ зракама него обично. Што значи да одмах морамо почети са заштитом (немојте чекати званични почетак љета или годишњи одмор). Осим наношења креме за сунчање на лице ујутру, обновите је током дана, и то бар 15 минута прије изласка на отворено.

Знамо да је незгодно стављати крему преко шминке, током дана, али данас постоје бројне креме које штите кожу, дају јој мат изглед и могу се наносити преко шминке, да се не размаже. Такођер, постоје и пудери који садрже заштиту од сунца (тзв. сунсцреен фоундатион), који су одличан избор, јер не зачепљују поре и лагани су, немате осјећај да носите тону производа на лицу.

Храна као заштита од сунчевих зрака

Од штетних утицаја суншевих зрака у току љета не штите нас само креме за сунчање него и храна. Поједине намирнице су посебно богате материјама које хране кожу и штите је изнутра. Оне спрјечавају настанак бора, па чак и рака коже. И овдје важи правило које сте много пута чули: пијте довољно воде, једите рибу, маслиново уље, воће и поврће и ваша ће кожа остати свјежа и здрава.

Намирнице богате бакром и витамином Б6 помажу у стварању меланина, пигмента коже који је штити од сунца. Он је заслужан и за лијепу, препланулу боју коже. Добри извори бакра су шкољке, житарице, махунарке и сушено воће.

Сунчеви зраци могу штетно утицати и на очи. Да бисте их очували, једите храну богату лутеином, као што су кељ и шпинат, неколико пута седмично. Лутеин штити мрежницу ока од утицаја УВ зрака.

Заштитите кожу одјећом

Када сте на сунцу, носите одјећу која покрива кожу. У зависности коју одјећа коју носите зависи и ступањ заштите од сунца који вам може дати. Одјећа дугих рукава, дуге хлаче, или сукње, који покривају највећи дио коже пружају највише заштите. Тамне боје боље штите од одјеће свијетлих боја. Густо ткана тканина пружа боју заштиту од ријтког ткања. Али будите свјесни да покривање не блокира УВ зраке. Уколико можете видјети свјетло кроз тканину, то значи и да УВ зраке могу проћи кроз њу. Тренутно се може наћи и одјећа посебно направљена, према међународним стандардима, која штити кожу од УВ зрачења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана