Држава има преко 1.000 кладионица у којима је дозвољен улаз малољетницима

Закупљен простор
Држава има преко 1.000 кладионица у којима је дозвољен улаз малољетницима

Проблем није у легалним кладионицама, већ у кафићима са терминалима у којима не постоји никакав систем контроле уласка и играња игара на срећу

Док бањалучке и републичке власти, под кринком бриге о малољетницима, пријете затварањем кладионица легалних приређивача игара на срећу, једна приватно-државна фирма има 2.471 терминал у 1.052 „кладионице" у Републици Српској на којима се малољетници свакодневно коцкају у кафићима.

 Умјесто да се позабаве овим проблемом, најављују увођење минималне удаљености од 500 метара између образовних установа и кладионица, такси од 25.000 КМ, те измјене Закона, како би их високим наметима затворили. Тиме надлежни јасно показују колико им је заиста стало до добробити малољетника.

Популистичке најаве политичара неће ријешити проблем малољетничког коцкања јер је малољетницима строго забрањен улазак у кладионице и аутомат клубове легалних приређивача игара на срећу које су предмет сталних контрола – што доказују и бројке.

Наиме, инспектори Републичке управе за игре на срећу у марту су обавили 240 контрола рада приређивача игара на срећу и издали један прекршајни налог због присуства малољетног лица у објекту у којем се приређују кладионичке игре на подручју општине Сребреница. У фебруару, у 124 контроле, нису затекли нити једног малољетника у легалним кладионицама.

Истовремено, малољетници се неометано коцкају на терминалима у кафићима широм земље у „кладионицама" једне повлашћене приватно-државне компаније. Међутим, података о контролама ових објеката нема!

Због тога из Асоцијације легалних приређивача игара на срећу позивају надлежне да хитно појачају контроле у угоститељским објектима у којима се приређују игре на срећу на терминалима и забране малољетничко коцкање, те наглашавају да је улазак у објекте легалних приређивача малољетницима одувијек забрањен.

Доказ да не постоји никаква угроженост малољетника услијед близине школа је и чињеница да се кладионице налазе и у насељима гдје малољетници живе. Управо зато је кључна прописана мјера забране уласка малољетницима у објекте у којима се приређују игре на срећу, што легални приређивачи поштују.

Законодавац је одредио да је терминале за игре на срећу обавезно опремити софтвером и хардвером који служи за читање података о старосној доби из личне карте играча, али то се у угоститељским објектима не поштује. Дакле, не постоји никакав систем контроле уласка и играња игара на срећу!

                Надлежни би више требало да се позабаве илегалним клађењем малољетника у кафићима, а не да популистичким најавама скупљају јефтине политичке поене уочи предстојећих локалних избора. Таквим иницијативама покушавају да угасе легалну индустрију приређивања игара на срећу и пребаце је у црну зону путем разних илегалних сајтова. Тиме желе да затворе специјализоване објекте за игре на срећу који пружају свјетску услугу и заштиту од малољетничког коцкања, а остављају могућност приватно-државним компанијама без стручних радника, улагања и заштите од малољетничког клађења, да наставе да се богате.

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу АЛПИС

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана