Љето је на прагу – имате ли већ план за расхлађивање?

PR
Foto: Pixbay

Љето је по правилу доба године за опуштање и уживање, али високе температуре такође могу довести до брзог прегријавања унутрашњости вашег дома, или пословног простора. Проналажење ефикасних начина расхлађивања, кључно је за одржавање удобности и продуктивности тoком љетних мјесеци.

Срећом, постоје неке једноставне методе и рјешења, који вам могу помоћи да се осјећате угодно када температура порасте.

Размотрите своју стратегију хлађења

За врућих дана желимо хладан дом – да се осјећамо добро, опустимо и спавамо. Али, како? 

Постоји више техника расхлађивања просторија, које могу укључивати електричне уређаје – климу или вентилаторе, или бити посве природне. Без обзира коју методу сматрате најбољом за ваше потребе и могућности, знајте да је увијек најефикасније комбинирати више начина, према површини и распореду у простору.

Слиједе наши кул савјети:

1. Провјерите је ли ваш дом добро изолиран – Увјерите се да су прозори и врата добро забртвљени, како бисте блокирали улазак топлине у просторију. Ово ће вам свакако користити и зими, у спријечавању продора хладноће.

2. Затворите прозоре, спустите завјесе и ролете – Отварање врата и прозора једна је од најприроднијих реакција на врућини. Погрешно! Ако је вани топлије него унутра, топлина ће улазити у кућу кроз отворе. Дакле, када температура пријеђе 25 степени, све затворите и прозрачите тек када поново захлади, ноћу или рано ујутро. Такође, смањите улазак сунчеве свјетлости у просторију спуштањем завјеса и ролета током најтоплијих дијелова дана. Испробајте и фолије за прозоре. Лијепе се изравно на прозор, и добра су алтернатива или додатак роло завјесама.

Вјеровали или не – и ормари складиште топли зрак! Најбоље је отворити и њихова врата током луфтирања просторија.

3. Инсталирајте вентилаторе - Инсталирање вентилатора у просторији може помоћи у циркулацији ваздуха и створити угоднију и свјежију околину. Вентилатори су економично и учинковито средство за хлађење простора, посебно ако се користе у комбинацији с другим методама.  Постављање вентилатора на стратешка мјеста, као што су углови собе или близу прозора, може помоћи бољој циркулацији ваздуха, стварању угодног повјетарца и смањењу осјећаја топлине. Вентилатор обавезно искључите по напуштању просторије, јер он хлади људе, не и ваздух.

 

Фотографија: Pixbay

Клима уређај „из домаће радиности" – Поставите вентилатор на под, или што је могућно ниже. Посуду с коцкицама леда ставите испред њега, тако да дува ваздух преко леда. Уживајте у учинку хлађења сличном клими. Вентилаторе са танком за лед можете и купити.

4. Размислите о улагању у клима уређај – Клима уређаји су одлично рјешење за дуготрајно хлађење, посебно током најтоплијих љетних дана. Правилном уградњом и одржавањем клима уређаја, може се знатно побољшати његова ефикасност.  Такође, правилно постављање температуре може вам помоћи у уштеди енергије и новца, посебно кориштењем програмирања термостата за аутоматско подешавање температуре када нисте код куће. Овом инвестицијом на дуже вријеме рјешавате проблем расхлађивања, али и догријевања у током цијелог дана, без потребе за било каквом акцијом, осим притиска на дугме.

5. Што још може помоћи – Можете искључити своје електричне уређаје, јер стварају топлину, чак и у стању приправности. Стога никада не остављајте телевизоре, рачунаре, пуњаче, лампе, итд. укључене без потребе. За љетни одмор не морате користити сушилицу рубља, или мађину за прање суђа – пустите да се све врло брзо осуши на ваздуху. Умјесто шпорета и пећнице, који за кратко вријеме загрију цијелу кухињу, пребаците се на мање апарате, попут мини-пећнице за сендвиче, мини роштиља, пекача и процесора, које можете лако понијети на балкон или терасу.

Садите биљке! Сјајне су за одржавање хладовине, како унутар куће, тако и ван ње. Дајте шансу бршљану на спољним зидовима!

За крај једна напомена - редовно одржавајте клима уређаје и вентилаторе. На тај начин се може знатно побољшати њихова ефикасност, продужити животни вијек и осигурати трајно угодно окружење. 

Без обзира одлучите ли се за једно или више расхладних рјешења, важно је пронаћи оптималну комбинацију која одговара вашим потребама и прорачуну.  Правилним приступом можете уживати ​​у љетним данима без неугодних врућина. Преостаје вам још да припремите омиљено освјежење и опустите се у хладовини дома.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана