Ljeto je na pragu – imate li već plan za rashlađivanje?

PR
Foto: Pixbay

Ljeto je po pravilu doba godine za opuštanje i uživanje, ali visoke temperature takođe mogu dovesti do brzog pregrijavanja unutrašnjosti vašeg doma, ili poslovnog prostora. Pronalaženje efikasnih načina rashlađivanja, ključno je za održavanje udobnosti i produktivnosti tokom ljetnih mjeseci.

Srećom, postoje neke jednostavne metode i rješenja, koji vam mogu pomoći da se osjećate ugodno kada temperatura poraste.

Razmotrite svoju strategiju hlađenja

Za vrućih dana želimo hladan dom – da se osjećamo dobro, opustimo i spavamo. Ali, kako? 

Postoji više tehnika rashlađivanja prostorija, koje mogu uključivati električne uređaje – klimu ili ventilatore, ili biti posve prirodne. Bez obzira koju metodu smatrate najboljom za vaše potrebe i mogućnosti, znajte da je uvijek najefikasnije kombinirati više načina, prema površini i rasporedu u prostoru.

Slijede naši kul savjeti:

1. Provjerite je li vaš dom dobro izoliran – Uvjerite se da su prozori i vrata dobro zabrtvljeni, kako biste blokirali ulazak topline u prostoriju. Ovo će vam svakako koristiti i zimi, u spriječavanju prodora hladnoće.

2. Zatvorite prozore, spustite zavjese i rolete – Otvaranje vrata i prozora jedna je od najprirodnijih reakcija na vrućini. Pogrešno! Ako je vani toplije nego unutra, toplina će ulaziti u kuću kroz otvore. Dakle, kada temperatura prijeđe 25 stepeni, sve zatvorite i prozračite tek kada ponovo zahladi, noću ili rano ujutro. Takođe, smanjite ulazak sunčeve svjetlosti u prostoriju spuštanjem zavjesa i roleta tokom najtoplijih dijelova dana. Isprobajte i folije za prozore. Lijepe se izravno na prozor, i dobra su alternativa ili dodatak rolo zavjesama.

Vjerovali ili ne – i ormari skladište topli zrak! Najbolje je otvoriti i njihova vrata tokom luftiranja prostorija.

3. Instalirajte ventilatore - Instaliranje ventilatora u prostoriji može pomoći u cirkulaciji vazduha i stvoriti ugodniju i svježiju okolinu. Ventilatori su ekonomično i učinkovito sredstvo za hlađenje prostora, posebno ako se koriste u kombinaciji s drugim metodama.  Postavljanje ventilatora na strateška mjesta, kao što su uglovi sobe ili blizu prozora, može pomoći boljoj cirkulaciji vazduha, stvaranju ugodnog povjetarca i smanjenju osjećaja topline. Ventilator obavezno isključite po napuštanju prostorije, jer on hladi ljude, ne i vazduh.

 

Fotografija: Pixbay

Klima uređaj „iz domaće radinosti" – Postavite ventilator na pod, ili što je mogućno niže. Posudu s kockicama leda stavite ispred njega, tako da duva vazduh preko leda. Uživajte u učinku hlađenja sličnom klimi. Ventilatore sa tankom za led možete i kupiti.

4. Razmislite o ulaganju u klima uređaj – Klima uređaji su odlično rješenje za dugotrajno hlađenje, posebno tokom najtoplijih ljetnih dana. Pravilnom ugradnjom i održavanjem klima uređaja, može se znatno poboljšati njegova efikasnost.  Takođe, pravilno postavljanje temperature može vam pomoći u uštedi energije i novca, posebno korištenjem programiranja termostata za automatsko podešavanje temperature kada niste kod kuće. Ovom investicijom na duže vrijeme rješavate problem rashlađivanja, ali i dogrijevanja u tokom cijelog dana, bez potrebe za bilo kakvom akcijom, osim pritiska na dugme.

5. Što još može pomoći – Možete isključiti svoje električne uređaje, jer stvaraju toplinu, čak i u stanju pripravnosti. Stoga nikada ne ostavljajte televizore, računare, punjače, lampe, itd. uključene bez potrebe. Za ljetni odmor ne morate koristiti sušilicu rublja, ili mađinu za pranje suđa – pustite da se sve vrlo brzo osuši na vazduhu. Umjesto šporeta i pećnice, koji za kratko vrijeme zagriju cijelu kuhinju, prebacite se na manje aparate, poput mini-pećnice za sendviče, mini roštilja, pekača i procesora, koje možete lako ponijeti na balkon ili terasu.

Sadite biljke! Sjajne su za održavanje hladovine, kako unutar kuće, tako i van nje. Dajte šansu bršljanu na spoljnim zidovima!

Za kraj jedna napomena - redovno održavajte klima uređaje i ventilatore. Na taj način se može znatno poboljšati njihova efikasnost, produžiti životni vijek i osigurati trajno ugodno okruženje. 

Bez obzira odlučite li se za jedno ili više rashladnih rješenja, važno je pronaći optimalnu kombinaciju koja odgovara vašim potrebama i proračunu.  Pravilnim pristupom možete uživati ​​u ljetnim danima bez neugodnih vrućina. Preostaje vam još da pripremite omiljeno osvježenje i opustite se u hladovini doma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana