Uživajte u suncu bez glavobolje

PR
Uživajte u suncu bez glavobolje

Teško je trennutno zamisliti, ali ljeto je, bar kalendarski, već tu i moramo početi razmišljati kako zaštititi kožu već sada.

 

 

 Sunce nije štetno ako se pravilno, odgovorno i kontrolirano ponašamo. Svi znamo da je sunce izvor života, da ima ulogu u sintezi vitamina D, da utiče na oslobađanje endorfina– tzv. hormona sreće, zbog čega se na suncu osjećamo dobro, raspoloženo, sretno, snažno.

Kakva treba biti zaštita?

Treba se štititi svim onim već poznatim sredstvima zaštite od sunca: prvenstveno mehanička zaštita: odjeća, šeširi, naočale, sjena, hlad, suncobran, potom sredstva s UVB i UVA faktorom zaštite. Izlaganje suncu treba biti postupno, a boravak na suncu i direktnu izloženost sunčevim zrakama treba izbjegavati u razdoblju od 10 ili 11 do 16 ili 17 sati. I kad potamnimo, potrebna je zaštita.

Čak i ako su vam geni “skloni”, s vremenom navike postaju puno važnije: ne ostajte na najžešćem suncu, i koristite zaštitnu kremu kad ste na otvorenom. Prestanite pušiti, ili bar pređite na bolje alternative, kao što je IQOS, jer je poznato da pušenje klasičnih cigareta podiže tjelesnu temperaturu i povećava broj otkucaja srca, što apsolutno ne trebate. Budite umjereni s konzumacijom alkohola, koji sužava krvne sudove i djeluje kao diuretik. Uz povećano znojenje tokom ljeta, ovo može dovesti do ozbiljnih, u nekim slučajevima i trajnih, posljedica po organizam. Održavajte zdravu težinu i vježbajte, umjereno i naravno, ne tokom najtoplijeg dijela dana. I genima treba potpora. 

Obnovite svoju kremu za sunčanje tokom dana

Ako predviđanja o vrućem ljetu ove godine budu tačna, naša koža će biti puno više izložena UV zrakama nego obično. Što znači da odmah moramo početi sa zaštitom (nemojte čekati zvanični početak ljeta ili godišnji odmor). Osim nanošenja kreme za sunčanje na lice ujutru, obnovite je tokom dana, i to bar 15 minuta prije izlaska na otvoreno.

Znamo da je nezgodno stavljati kremu preko šminke, tokom dana, ali danas postoje brojne kreme koje štite kožu, daju joj mat izgled i mogu se nanositi preko šminke, da se ne razmaže. Također, postoje i puderi koji sadrže zaštitu od sunca (tzv. sunscreen foundation), koji su odličan izbor, jer ne začepljuju pore i lagani su, nemate osjećaj da nosite tonu proizvoda na licu.

Hrana kao zaštita od sunčevih zraka

Od štetnih uticaja sunševih zraka u toku ljeta ne štite nas samo kreme za sunčanje nego i hrana. Pojedine namirnice su posebno bogate materijama koje hrane kožu i štite je iznutra. One sprječavaju nastanak bora, pa čak i raka kože. I ovdje važi pravilo koje ste mnogo puta čuli: pijte dovoljno vode, jedite ribu, maslinovo ulje, voće i povrće i vaša će koža ostati svježa i zdrava.

Namirnice bogate bakrom i vitaminom B6 pomažu u stvaranju melanina, pigmenta kože koji je štiti od sunca. On je zaslužan i za lijepu, preplanulu boju kože. Dobri izvori bakra su školjke, žitarice, mahunarke i sušeno voće.

Sunčevi zraci mogu štetno uticati i na oči. Da biste ih očuvali, jedite hranu bogatu luteinom, kao što su kelj i špinat, nekoliko puta sedmično. Lutein štiti mrežnicu oka od uticaja UV zraka.

Zaštitite kožu odjećom

Kada ste na suncu, nosite odjeću koja pokriva kožu. U zavisnosti koju odjeća koju nosite zavisi i stupanj zaštite od sunca koji vam može dati. Odjeća dugih rukava, duge hlače, ili suknje, koji pokrivaju najveći dio kože pružaju najviše zaštite. Tamne boje bolje štite od odjeće svijetlih boja. Gusto tkana tkanina pruža boju zaštitu od rijtkog tkanja. Ali budite svjesni da pokrivanje ne blokira UV zrake. Ukoliko možete vidjeti svjetlo kroz tkaninu, to znači i da UV zrake mogu proći kroz nju. Trenutno se može naći i odjeća posebno napravljena, prema međunarodnim standardima, koja štiti kožu od UV zračenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana