Сребреница: Потписани уговори за додјелу стамбених контејнера

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- Начелник општине Сребреница Младен Грујичић данас је потписао уговоре са 35 корисника о додјели стамбених контејнера за чију је набавку општина обезбиједила средства.

Грујичић је навео да је вриједност једног контејнера око 8.000 КМ и да се додјељују породицама чије су куће и други објекти уништени у рату, а баве се узгојем малине или другим пољопривредним дјелатностима у својим селима настојећи да оживе своја имања и да створе услове за повратак и интензивнију пољопривредну производњу.

"Контејнери ће им служити за боравак у току пољопривредне сезоне, односно приликом извођења радова на имањима да се склоне од временских неприлика или приликом изградње стамбених јединица и олакшаће им бављење пољопривредом, оносно обнову кућа и других објеката и повратак на имања", објаснио је Грујичић.

Он је истакао да је и пандемија вируса корона усмјерила људе да се враћају селу и све више времена и пажње посвећују кући и породици.

"Додјелом стамбених контејнера желимо стимулисати људе да се враћају на село и производе јер је потреба за органском храном све израженија", истако је Грујичић и нагласио да је зворничка фирма "Алумина" исказала потребу за откупом свих прехрамбених пољопривредних култура за потребе ресторана радничке исхране.

Грујичић је изразио наду да ће пољопривреда опет постати допунска дјелатност запослених и да ће корисници поред контејнера изградити нове објекте и све више времена проводити на својим имањима и развијати одређене дјелатности.

Он је најавио да ће додјела контејнера бити настављена и у наредној години.

Корисници имају обавезу да изграде темеље и бетонску плочу за постављање контејнера који ће бити довезени на те локације до прољећа, а испорука ће почети наредних дана.

Обавезе корисника су да контејнер не смију отуђити за пет година.

Контејнери су већ направљени у фабрици "Економик груп" у Поточарима код Сребренице и зависно од припреме локације биће утврђена динамика њихове испоруке.

Међу потписницима уговора за додјелу контејнера је и Миланка Јовичић из сребреничког села Црни Врх, која је рекла да су на очевом имању, које жели да обнови, биле двије куће које су у рату уништене.

"Овај контејнер ће бити одскочна даска мојој породици да остваримо планове у области пољопривреде и да створимо услове за живот на имању мојих предака", рекла је Јовичићева.

Након потписивања уговора задовољство је изразила и Срба Вујадиновић, која је истакла да ће им ова помоћ добро доћи да се интензивније бавимо пољопривредом.

"Моја породица узгаја малину и шљиву у селу Чумавићи гдје нам је све у рату уништено. Ово ће нам помоћи да се интензивније бавимо пољопривредом, да можемо боравити на свом имању и смањити трошкове свакодневног путовања, али и омогућити бржу обнову објеката који су нам потребни за повратак на село", рекла је Вујадиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана