Srebrenica: Potpisani ugovori za dodjelu stambenih kontejnera

Srna
Foto: Srna

SREBRENICA- Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić danas je potpisao ugovore sa 35 korisnika o dodjeli stambenih kontejnera za čiju je nabavku opština obezbijedila sredstva.

Grujičić je naveo da je vrijednost jednog kontejnera oko 8.000 KM i da se dodjeljuju porodicama čije su kuće i drugi objekti uništeni u ratu, a bave se uzgojem maline ili drugim poljoprivrednim djelatnostima u svojim selima nastojeći da ožive svoja imanja i da stvore uslove za povratak i intenzivniju poljoprivrednu proizvodnju.

"Kontejneri će im služiti za boravak u toku poljoprivredne sezone, odnosno prilikom izvođenja radova na imanjima da se sklone od vremenskih neprilika ili prilikom izgradnje stambenih jedinica i olakšaće im bavljenje poljoprivredom, onosno obnovu kuća i drugih objekata i povratak na imanja", objasnio je Grujičić.

On je istakao da je i pandemija virusa korona usmjerila ljude da se vraćaju selu i sve više vremena i pažnje posvećuju kući i porodici.

"Dodjelom stambenih kontejnera želimo stimulisati ljude da se vraćaju na selo i proizvode jer je potreba za organskom hranom sve izraženija", istako je Grujičić i naglasio da je zvornička firma "Alumina" iskazala potrebu za otkupom svih prehrambenih poljoprivrednih kultura za potrebe restorana radničke ishrane.

Grujičić je izrazio nadu da će poljoprivreda opet postati dopunska djelatnost zaposlenih i da će korisnici pored kontejnera izgraditi nove objekte i sve više vremena provoditi na svojim imanjima i razvijati određene djelatnosti.

On je najavio da će dodjela kontejnera biti nastavljena i u narednoj godini.

Korisnici imaju obavezu da izgrade temelje i betonsku ploču za postavljanje kontejnera koji će biti dovezeni na te lokacije do proljeća, a isporuka će početi narednih dana.

Obaveze korisnika su da kontejner ne smiju otuđiti za pet godina.

Kontejneri su već napravljeni u fabrici "Ekonomik grup" u Potočarima kod Srebrenice i zavisno od pripreme lokacije biće utvrđena dinamika njihove isporuke.

Među potpisnicima ugovora za dodjelu kontejnera je i Milanka Jovičić iz srebreničkog sela Crni Vrh, koja je rekla da su na očevom imanju, koje želi da obnovi, bile dvije kuće koje su u ratu uništene.

"Ovaj kontejner će biti odskočna daska mojoj porodici da ostvarimo planove u oblasti poljoprivrede i da stvorimo uslove za život na imanju mojih predaka", rekla je Jovičićeva.

Nakon potpisivanja ugovora zadovoljstvo je izrazila i Srba Vujadinović, koja je istakla da će im ova pomoć dobro doći da se intenzivnije bavimo poljoprivredom.

"Moja porodica uzgaja malinu i šljivu u selu Čumavići gdje nam je sve u ratu uništeno. Ovo će nam pomoći da se intenzivnije bavimo poljoprivredom, da možemo boraviti na svom imanju i smanjiti troškove svakodnevnog putovanja, ali i omogućiti bržu obnovu objekata koji su nam potrebni za povratak na selo", rekla je Vujadinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana