Планине Србије за савршену јесен и зиму

ПР
Foto: Милан Симоновић

Моћне планине Србије крију бројне тајне и мистерије, које посјетиоци могу открити рутама и темпом који им најбоље одговарају.

Распоређене на различитим дијеловима земље, подсјетник су снаге природе којој се треба дивити, но коју истовремено треба чувати и приступати јој с великим поштовањем. Будући да се ближи крај године, ушли смо у доба када планине нуде бескрајне могућности – од скијања и осталих зимских активности када падне снијег, до пјешачења шумским стазама, вожње бициклом, активности на води… све то уз прелјепе панораме уз које се најлакше одморити и надисати чистог ваздуха.

Фото: Матеј Чепл

У наставку прочитајте причу о четири сјајне српске планине које вас чекају током цијеле године, но које се зими трансформишу у праве љепотице и пружају најбоље свима који се желе побјећи из градске вреве и уживати у активном одмору.   

Доживите Златибор с висине

Када дођете на Златибор, чека вас незаборавно искуство: једну од најпопуларнијих туристичких дестинација у Србији видјећете из најдуже панорамске гондоле на свијету. Иако је доживљај Златибора увијек посебан, без обзира обилазите ли планину пјешачким стазама, на скијама или посјећујете сеоска насеља, возећи се Голд гондолом имаћете прилику планину упознати из другог кута. Лагана вожња преко прелијепих брда и Рибничког језера траје укупно 25 минута. На језеру је међустаница, гдје можете направити паузу за шетњу. Златибор обилује планинским стазама, а свака активност на отвореном је изузетно добра за здравље, не само због планинског ваздуха, већ и због руже вјетрова по којој је ова планина позната. Препоруча се и вожња бициклом, јахање коња или вожња најдужим zip lineom у Србији.

Фото: Милан Симоновић

Фото: Милан Симоновић

Адреналински парк и Дино-парк одлична су опција за забаву малишана. Искористите долазак на Златибор и за посјету специфичном музеју на отвореном у Сирогојну гдје ћете дјеци моћи показати како се некада живјело на западу Србије. У близини се налази и Стопића пећина, гдје ћете видјети велике зелене каде пуне воде под свјетлом разних боја, док у позадини бучи 10 метара високи пећински водопад. Крајња станица Голд гондоле је највиши врх Златибора – Торник. С видиковца се пружа спектакуларан поглед на околне планине. На Торнику се можете одморити и ручати. Ако се питате зашто кажу да планински ваздух буди апетит, ово је мјесто да сазнате!

Зашто се на Тари чека у реду за сликање

Јесте ли знали да на Тари постоји више од 10 уређених видиковаца? Размислите, можда је вријеме да направите још један селфи с Бањске стијене или да посјетите Сјенич, Ослушу, Соколарицу... Поглед на кањон Дрине с Бањске стијене и 1.065 метара надморске висине толико је популаран да су посјетиоци чекати у реду за сликање. Провјерите зашто за овај видиковац кажу да је лијеп и зими, када је прекривен снијегом, и љети када около миришу стогодишњи борови. Њихове гране увијек "упадају у кадар". Један од новијих видиковаца недалеко језера Перућац је Зеленика. Име је добио по старом називу за ријеку

Фото: Shutterstock

Дрину која је смарагдно зелене боје. Дођите и увјерите се зашто овај видиковац слови за најлакше доступан. У Националном парку Тара узмите карту пјешачких и бициклистичких стаза. Унајмите бицикл или прошетајте и посјетите не само видиковце, већ и манастир из 13. вијека. Спустите се до насеља Бајина Башта и увјерите зашто популарна Кућа на Дрини привлачи толику пажњу.

Планина по којој је Балкан добио име

Знате ли да је Стара планина толико велики масив да је само њен мањи, западни дио у Србији? Даље се пружа према истоку готово до Црног мора. Њен други назив је Балкан. Ријеч је перзијског поријекла и значи "брдовити крај", а вјерује се да је цијела регија добила име по њој. Било да волите активности на отвореном или прелијеп крајолик, морате доживјети планину која је највећа у источној Србији. Посјетиоци обично очекују да ће цијело подручје обићи у неколико дана, али треба имати на уму да се српски дио главног ланца протеже на 150 километара. Неке туристичке атракције су прилично удаљене, стога одаберите оне које бисте највише вољели посјетити и резервишите смјештај у близини. Попните се на Миџор, највиши врх Србије, и провјерите докле поглед сеже! Стара планина је рекордер још по нечему. Тамо је откривено више од 40 водопада, као ни на једној планини у Србији. Ако више волите високе и приступачне слапове које је лако посјетити, упутите се у Бигар. Ако пак волите видјети благе слапове преко којих тече чиста, хладна вода, прошетајте шумском стазом до слапа Тупавица. Ово је уједно и најфотографиранији водопад на овом подручју. Насмијте се уз његове бистре млазове и похвалите на Инстаграму да сте га посјетили!

Фото: Иван Страхимић

Кад се пулс убрза на Копаонику

Копаоник је дестинација која се не прескаче. То је највећи планински масив у Србији, гдје се налази највећи скијашки центар. Ако сте љубитељ активног одмора, пуно снијега зими и зеленила љети, спустите се низ једну од 36 алпских скијашких стаза или испробајте љетну варијанту сањкања. Јесте ли знали да се на Копаонику можете спуштати и ноћу? Ако је ведро, чека вас небо пуно звијезда! Љубитељи рафтинга радо се враћају на ријеку Ибар, јер им откуцаји срца скоче сваки пут када се приближе брзацима Грмчић и Јагњило. Ова планина нуди и могућност јахања. На коњу ћете доћи до свих познатих видиковаца до којих можете доћи и пјешачким стазама. Друга могућност је вожња бициклом. Дођите видјети како изгледа прави bike park! Не морате носити бицикл до врха стазе, јер га је могуће објесити на жичару. На Копаонику су доступни различити видови адреналинских спортова, па ће они који воле полигоне у Авантура парку, теретану на чистом зраку или боб на шинама, пронаћи савршен садржај. Оно што привлачи све више пажње је спуштање низ падине Копаоника на longboardu. Такође ћете данима причати о тзв. downhill skateboardingu. Копаоник је први у Србији када је у питању отварање zip linea, а алпинисти једва чекају да баце поглед с Орлове стијене. А ако баш желите планину видјели на другачији начин, поставите себи изазов и крените на параглидинг. Напокон ће се остварити ваш сан о уживању у погледу из птичје перспективе!

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана