Planine Srbije za savršenu jesen i zimu

PR
Foto: Milan Simonović

Moćne planine Srbije kriju brojne tajne i misterije, koje posjetioci mogu otkriti rutama i tempom koji im najbolje odgovaraju.

Raspoređene na različitim dijelovima zemlje, podsjetnik su snage prirode kojoj se treba diviti, no koju istovremeno treba čuvati i pristupati joj s velikim poštovanjem. Budući da se bliži kraj godine, ušli smo u doba kada planine nude beskrajne mogućnosti – od skijanja i ostalih zimskih aktivnosti kada padne snijeg, do pješačenja šumskim stazama, vožnje biciklom, aktivnosti na vodi… sve to uz preljepe panorame uz koje se najlakše odmoriti i nadisati čistog vazduha.

Foto: Matej Čepl

U nastavku pročitajte priču o četiri sjajne srpske planine koje vas čekaju tokom cijele godine, no koje se zimi transformišu u prave ljepotice i pružaju najbolje svima koji se žele pobjeći iz gradske vreve i uživati u aktivnom odmoru.   

Doživite Zlatibor s visine

Kada dođete na Zlatibor, čeka vas nezaboravno iskustvo: jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji vidjećete iz najduže panoramske gondole na svijetu. Iako je doživljaj Zlatibora uvijek poseban, bez obzira obilazite li planinu pješačkim stazama, na skijama ili posjećujete seoska naselja, vozeći se Gold gondolom imaćete priliku planinu upoznati iz drugog kuta. Lagana vožnja preko prelijepih brda i Ribničkog jezera traje ukupno 25 minuta. Na jezeru je međustanica, gdje možete napraviti pauzu za šetnju. Zlatibor obiluje planinskim stazama, a svaka aktivnost na otvorenom je izuzetno dobra za zdravlje, ne samo zbog planinskog vazduha, već i zbog ruže vjetrova po kojoj je ova planina poznata. Preporuča se i vožnja biciklom, jahanje konja ili vožnja najdužim zip lineom u Srbiji.

Foto: Milan Simonović

Foto: Milan Simonović

Adrenalinski park i Dino-park odlična su opcija za zabavu mališana. Iskoristite dolazak na Zlatibor i za posjetu specifičnom muzeju na otvorenom u Sirogojnu gdje ćete djeci moći pokazati kako se nekada živjelo na zapadu Srbije. U blizini se nalazi i Stopića pećina, gdje ćete vidjeti velike zelene kade pune vode pod svjetlom raznih boja, dok u pozadini buči 10 metara visoki pećinski vodopad. Krajnja stanica Gold gondole je najviši vrh Zlatibora – Tornik. S vidikovca se pruža spektakularan pogled na okolne planine. Na Torniku se možete odmoriti i ručati. Ako se pitate zašto kažu da planinski vazduh budi apetit, ovo je mjesto da saznate!

Zašto se na Tari čeka u redu za slikanje

Jeste li znali da na Tari postoji više od 10 uređenih vidikovaca? Razmislite, možda je vrijeme da napravite još jedan selfi s Banjske stijene ili da posjetite Sjenič, Oslušu, Sokolaricu... Pogled na kanjon Drine s Banjske stijene i 1.065 metara nadmorske visine toliko je popularan da su posjetioci čekati u redu za slikanje. Provjerite zašto za ovaj vidikovac kažu da je lijep i zimi, kada je prekriven snijegom, i ljeti kada okolo mirišu stogodišnji borovi. Njihove grane uvijek "upadaju u kadar". Jedan od novijih vidikovaca nedaleko jezera Perućac je Zelenika. Ime je dobio po starom nazivu za rijeku

Foto: Shutterstock

Drinu koja je smaragdno zelene boje. Dođite i uvjerite se zašto ovaj vidikovac slovi za najlakše dostupan. U Nacionalnom parku Tara uzmite kartu pješačkih i biciklističkih staza. Unajmite bicikl ili prošetajte i posjetite ne samo vidikovce, već i manastir iz 13. vijeka. Spustite se do naselja Bajina Bašta i uvjerite zašto popularna Kuća na Drini privlači toliku pažnju.

Planina po kojoj je Balkan dobio ime

Znate li da je Stara planina toliko veliki masiv da je samo njen manji, zapadni dio u Srbiji? Dalje se pruža prema istoku gotovo do Crnog mora. Njen drugi naziv je Balkan. Riječ je perzijskog porijekla i znači "brdoviti kraj", a vjeruje se da je cijela regija dobila ime po njoj. Bilo da volite aktivnosti na otvorenom ili prelijep krajolik, morate doživjeti planinu koja je najveća u istočnoj Srbiji. Posjetioci obično očekuju da će cijelo područje obići u nekoliko dana, ali treba imati na umu da se srpski dio glavnog lanca proteže na 150 kilometara. Neke turističke atrakcije su prilično udaljene, stoga odaberite one koje biste najviše voljeli posjetiti i rezervišite smještaj u blizini. Popnite se na Midžor, najviši vrh Srbije, i provjerite dokle pogled seže! Stara planina je rekorder još po nečemu. Tamo je otkriveno više od 40 vodopada, kao ni na jednoj planini u Srbiji. Ako više volite visoke i pristupačne slapove koje je lako posjetiti, uputite se u Bigar. Ako pak volite vidjeti blage slapove preko kojih teče čista, hladna voda, prošetajte šumskom stazom do slapa Tupavica. Ovo je ujedno i najfotografiraniji vodopad na ovom području. Nasmijte se uz njegove bistre mlazove i pohvalite na Instagramu da ste ga posjetili!

Foto: Ivan Strahimić

Kad se puls ubrza na Kopaoniku

Kopaonik je destinacija koja se ne preskače. To je najveći planinski masiv u Srbiji, gdje se nalazi najveći skijaški centar. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, puno snijega zimi i zelenila ljeti, spustite se niz jednu od 36 alpskih skijaških staza ili isprobajte ljetnu varijantu sanjkanja. Jeste li znali da se na Kopaoniku možete spuštati i noću? Ako je vedro, čeka vas nebo puno zvijezda! Ljubitelji raftinga rado se vraćaju na rijeku Ibar, jer im otkucaji srca skoče svaki put kada se približe brzacima Grmčić i Jagnjilo. Ova planina nudi i mogućnost jahanja. Na konju ćete doći do svih poznatih vidikovaca do kojih možete doći i pješačkim stazama. Druga mogućnost je vožnja biciklom. Dođite vidjeti kako izgleda pravi bike park! Ne morate nositi bicikl do vrha staze, jer ga je moguće objesiti na žičaru. Na Kopaoniku su dostupni različiti vidovi adrenalinskih sportova, pa će oni koji vole poligone u Avantura parku, teretanu na čistom zraku ili bob na šinama, pronaći savršen sadržaj. Ono što privlači sve više pažnje je spuštanje niz padine Kopaonika na longboardu. Takođe ćete danima pričati o tzv. downhill skateboardingu. Kopaonik je prvi u Srbiji kada je u pitanju otvaranje zip linea, a alpinisti jedva čekaju da bace pogled s Orlove stijene. A ako baš želite planinu vidjeli na drugačiji način, postavite sebi izazov i krenite na paragliding. Napokon će se ostvariti vaš san o uživanju u pogledu iz ptičje perspektive!

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana