Компанија "Бимал" купила фабрику јестивог уља "Ново Сунце" у Сомбору

P.R.
Компанија "Бимал" купила фабрику јестивог уља "Ново Сунце" у Сомбору

БРЧКО – "Бимал Група" је успјешно завршила поступак преузимања традиционалне сомборске фабрике за производњу јестивог уља "Ново сунце" и тиме званично постала већински власник.

Куповином фабрике Ново сунце, пословна група "Бимал" је потврдила своју лидерску позицију.

"Циљ наше аквизиције је укрупњавање и јачање индустрије уља у регији Западног Балкана. Наша намјера је да компанију БИМАЛ СУНЦЕ доведемо на највиши техничко-технолошки ниво производње, који посједујемо у фабрици за производњу јестивог уља БИМАЛ у Брчком", рекао је предсједник Управе СТУДЕН Групе и генерални директор компаније" Бимал" Илија Студен.

Први кораци послије преузимања фабрике су реконструкција погона, подизање производних капацитета, те оптимизација трошкова. Фабрика "Ново сунце" тренутно прерађује сунцокретово и сојино сјеме, док се у брчанској фабрици "Бимал" прерађују све три уљарице, сунцокрет, соја и уљана репица. Како је саопштено из "Бимал Групе" циљ је да обје фабрике производе једнаке производе, врхунског квалитета од све три сировине.

"Почетна улагања у пројекат Бимал сунце су 40 милиона КМ. Будући да је план да капацитет производње подигнемо са тренутних 100.000 тона на 180.000 тона годишње, улагања у наредном периоду ће достићи укупан износ од 70 милиона КМ", рекао је Студен.

"Бимал Група" ће производњом у двије фабрике, у Брчком и у Сомбору, годишње пласирати више од 250.000 тона полупроизвода и готових производа на домаћа тржишта, као и на своја традиционална извозна тржишта Турске и Блиског истока. Такође, виши производни капацитети значе и чвршћу позицију на тржишту Европске уније гдје "Бимал" већ извози своје специјалне производе, те потпуно остваривање потенцијала извоза на тржиште југоисточне Азије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана