Kompanija "Bimal" kupila fabriku jestivog ulja "Novo Sunce" u Somboru

P.R.
Kompanija "Bimal" kupila fabriku jestivog ulja "Novo Sunce" u Somboru

BRČKO – "Bimal Grupa" je uspješno završila postupak preuzimanja tradicionalne somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja "Novo sunce" i time zvanično postala većinski vlasnik.

Kupovinom fabrike Novo sunce, poslovna grupa "Bimal" je potvrdila svoju lidersku poziciju.

"Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namjera je da kompaniju BIMAL SUNCE dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom", rekao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije" Bimal" Ilija Studen.

Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova. Fabrika "Novo sunce" trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici "Bimal" prerađuju sve tri uljarice, suncokret, soja i uljana repica. Kako je saopšteno iz "Bimal Grupe" cilj je da obje fabrike proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

"Početna ulaganja u projekat Bimal sunce su 40 miliona KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM", rekao je Studen.

"Bimal Grupa" će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije gdje "Bimal" već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana