Фарма два пројекат: Подршка задрузи у Братунцу да прошири капацитете

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Шведска/УСАИД Фарма два пројекат подржао је Општу пољопривредну задругу "Инсијеме" из Братунца да прошири хладњачу и повећа производњу високопрофитабилних органских џемова и сокова за 15 одсто.

Директор Задруге Скендер Хот рекао је да су се пријавили за бесповратна средстава при Шведска/УСАИД Фарма два пројекту.

"Грант нам је одобрен, а средствима која смо добили проширили смо капацитет хладњаче са 950 на готово 1.000 тона, те поставили побољшане системе за хлађења и гријања производних погона. Уградили смо и нову опрему за прочишћавање воде која ће смањити наш утицај на околину и омогућити нам да поново користимо већину воде која излази из производње", рекао је Хот.

Хот је истакао да ће та побољшања омогућити Задрузи повећање производње, продаје и извоза за 15 одсто, односно на готово милион тегли и флаша годишње, као и ангажовање више сталних и сезонских радника на производњи џемова и сокова током цијеле године.

Задруга "Инсијеме", која је са десет чланова основана прије 17 година, данас са 500 ангажованих пољопривредника, углавном из Братунца, Сребренице, Зворника и Милића, производи, обрађује и извози различите врсте јагодичастог и шумског воћа.

Хот је рекао да су у почетку радили на томе да се што већи број људи са подручја Подриња почне бавити узгојем јагодичастог воћа и сакупљањем шумског воћа, саопштено је из Шведска/УСАИД Фарма два пројекта.

"Као Задруга, ми смо пољопривредницима пружали обуку и саднице, те куповали, замрзавали и извозили њихове производе. Како се производња јагодичастог воћа проширила на 50 хектара, Задруга више није требала да производи саднице. Умјесто тога, 2009. године почели смо диверзификовати производњу и производити природне џемове и сокове", објаснио је Хот.

Он је указао да Задруга сада производи више од 650 тона малина и купина, а годишње прикупи готово 300 тона шумских боровница, брусница, зове и дрена.

Хот је истакао да се првокласне малине и купине замрзавају помоћу "ај-кју-еф" /ИЉФ/ технологије и извозе у Аустрију, Њемачку и Холандију, а оне нижег квалитета и шумско воће прерађују се у шест врста џемова и пет врста сокова, од којих је већина сертификована као органски производ.

"Више од 90 одсто џемова и сокова извози се у Италију, а њихова производња за нас је био корак у правом смјеру. Ови производи са додатом вриједношћу продужили су наш производни циклус на цијелу годину, а повећали су и нашу профитабилност. Сада једнако зарађујемо од продаје смрзнутог програма и од продаје џемова и сокова, иако продајемо двоструко већу количину смрзнутих производа", истакао је Хот.

Он је нагласио да, иако је Задруга "Инсијеме" извозно оријентисана, своје производе пласира и на домаћем тржишту.

"Извозимо јер нам је лакше радити са тржиштима са великом потражњом, гдје се цијене висококвалитетни производи. Али, не одустајемо ни од тржишта у БиХ, гдје ћемо и даље покушавати да продајемо наше производе. Надамо се да ће трговачки ланци и потенцијални дистрибутери ускоро прилагодити своје политике маржи како би и наши производи постали конкурентни у БиХ", рекао је Хот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана