Farma dva projekat: Podrška zadruzi u Bratuncu da proširi kapacitete

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Švedska/USAID Farma dva projekat podržao je Opštu poljoprivrednu zadrugu "Insijeme" iz Bratunca da proširi hladnjaču i poveća proizvodnju visokoprofitabilnih organskih džemova i sokova za 15 odsto.

Direktor Zadruge Skender Hot rekao je da su se prijavili za bespovratna sredstava pri Švedska/USAID Farma dva projektu.

"Grant nam je odobren, a sredstvima koja smo dobili proširili smo kapacitet hladnjače sa 950 na gotovo 1.000 tona, te postavili poboljšane sisteme za hlađenja i grijanja proizvodnih pogona. Ugradili smo i novu opremu za pročišćavanje vode koja će smanjiti naš uticaj na okolinu i omogućiti nam da ponovo koristimo većinu vode koja izlazi iz proizvodnje", rekao je Hot.

Hot je istakao da će ta poboljšanja omogućiti Zadruzi povećanje proizvodnje, prodaje i izvoza za 15 odsto, odnosno na gotovo milion tegli i flaša godišnje, kao i angažovanje više stalnih i sezonskih radnika na proizvodnji džemova i sokova tokom cijele godine.

Zadruga "Insijeme", koja je sa deset članova osnovana prije 17 godina, danas sa 500 angažovanih poljoprivrednika, uglavnom iz Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Milića, proizvodi, obrađuje i izvozi različite vrste jagodičastog i šumskog voća.

Hot je rekao da su u početku radili na tome da se što veći broj ljudi sa područja Podrinja počne baviti uzgojem jagodičastog voća i sakupljanjem šumskog voća, saopšteno je iz Švedska/USAID Farma dva projekta.

"Kao Zadruga, mi smo poljoprivrednicima pružali obuku i sadnice, te kupovali, zamrzavali i izvozili njihove proizvode. Kako se proizvodnja jagodičastog voća proširila na 50 hektara, Zadruga više nije trebala da proizvodi sadnice. Umjesto toga, 2009. godine počeli smo diverzifikovati proizvodnju i proizvoditi prirodne džemove i sokove", objasnio je Hot.

On je ukazao da Zadruga sada proizvodi više od 650 tona malina i kupina, a godišnje prikupi gotovo 300 tona šumskih borovnica, brusnica, zove i drena.

Hot je istakao da se prvoklasne maline i kupine zamrzavaju pomoću "aj-kju-ef" /ILjF/ tehnologije i izvoze u Austriju, Njemačku i Holandiju, a one nižeg kvaliteta i šumsko voće prerađuju se u šest vrsta džemova i pet vrsta sokova, od kojih je većina sertifikovana kao organski proizvod.

"Više od 90 odsto džemova i sokova izvozi se u Italiju, a njihova proizvodnja za nas je bio korak u pravom smjeru. Ovi proizvodi sa dodatom vrijednošću produžili su naš proizvodni ciklus na cijelu godinu, a povećali su i našu profitabilnost. Sada jednako zarađujemo od prodaje smrznutog programa i od prodaje džemova i sokova, iako prodajemo dvostruko veću količinu smrznutih proizvoda", istakao je Hot.

On je naglasio da, iako je Zadruga "Insijeme" izvozno orijentisana, svoje proizvode plasira i na domaćem tržištu.

"Izvozimo jer nam je lakše raditi sa tržištima sa velikom potražnjom, gdje se cijene visokokvalitetni proizvodi. Ali, ne odustajemo ni od tržišta u BiH, gdje ćemo i dalje pokušavati da prodajemo naše proizvode. Nadamo se da će trgovački lanci i potencijalni distributeri uskoro prilagoditi svoje politike marži kako bi i naši proizvodi postali konkurentni u BiH", rekao je Hot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana