Догађај „ Youth connected for change” показао снагу младих

PR
Догађај „ Youth connected for change” показао снагу младих

БАЊАЛУКА - „Youth connected for change” је догађај организован од стране BHRI Програма који имплементира Међународна Организација за миграције (IOM), а финансијски подржава Америчка агенција за међународни развој (USAID) у Босни и Херцеговини.

На овом занимљивом и интерактивном догађају, представљен је рад омладинских организација из Босне и Херцеговине, које су у протекле четири године у партнерству са BHRI Програмом имплементирале активности у својим локалним заједницама.

Догађају је присуствовало око 100 представника омладинских организација из цијеле БиХ као и амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, суб-регионална координаторка за западни Балкан и шефица мисије IOM -а у БиХ Лаура Лунгароти, те помоћник министра за омладину у Влади Републике Српске Бранка Малешевић, као и представници града Бањалука и других градова и општина у БиХ.

Амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон је током свог обраћања присутнима у Дому омладине у Бањалуци, истакао важност подршке младима у овим изазовним временима.

-Завршавамо четворогодишњи програм и оно што видимо је да је БиХ снажан извор креативних, младих и  талентованих људи. Овај програм је окупио младе људе око многобројних активности, те им на тај начин помогао да се међусобно повежу и изграде мостове, како би имали бољу будућност. Видимо и много младих који кажу: „Ово је моја земља, ја волим своју земљу“ и покушавају да изграде бољу будућност. Млади се повезују на политичком нивоу, сарађују, виде да прошлост и тренутна политика нису функционални. И увијек је задовољство Сједињеним Америчким Државама да подрже такве ставове и да помогну програмима, као што је овај пројекат, којег проводи IOM јер је веома вриједан и даје младима прилику да се повежу, било уживо у Дому омладине на догађају као што је овај у Бањалуци или путем онлине платформи - истакао је Ерик Нелсон.

IOM шефица мисије Лаура Лунгароти је у свом обраћању истакла: „Завршавамо четворогодишњи омладински, фантастичан и револуционаран програм. BHRI програм, који је покренут прије четири године фокусиран је на подстицање младих на промјене. -Млади су кључ промјене наравно, а BHRI програм фокусирао се на позитиван дискурс, као што поручује и назив догађаја – „Youth connected for change“. IOM је поносно имплементирао овај програм четири године са стратегијом изградње резистентне заједница. Постигли смо много тога, око 20.000 младих који су учествовали у активностима широм земље, у областима омладинског активизам, медија, политичког ангажмана младих и очувања културног насљеђа. BHRI програм се завршава крајем сљедећег мјесеца, али много важних активности, посебно оних најуспјешних ће се наставити од стране омладинских организација и биће имплементирани. Желим свима вама да честитам и да вам се захвалим – рекла је Лунгароти.

Представници омладинских организација су истакли значај постојања BHRI програма, те подршке које су многобројни омладински активисти добили путем пројеката, које су реализовали у својим локалним заједницама.

-Ми, млади, не желимо само чути „млади су будућност ове земље „, већ желимо рећи да смо ми присутност која ствара будућност - рекла је Исидора Секулић из Клуба младих Фениџ, током свог обраћања учесницима догађаја.

Овај веома значајан програм је спровођен у 89 локалних заједница у цијелој БиХ, са више од 135 партнерских организација. The Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), наглашава заједничке интересе и заједничка искуства различитих заједница у земљи. Кључна програмска подручја укључују активизам и лидерство младих, учешће грађана у демократским процесима и јачање медијских гласова, те промоцију културно - историјског насљеђа БиХ.

Такође, догађај је показао снагу младих људи и омладинских организација у БиХ, који су спремни да заједнички раде на позитивним промјенама у друштву, те креирају и спроводе пројекте, акције и активности, које повезују, уједињују младе људе и пружају прилику за њихово напредовање и оснаживање.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана