Događaj „ Youth connected for change” pokazao snagu mladih

PR
Događaj „ Youth connected for change” pokazao snagu mladih

BANjALUKA - „Youth connected for change” je događaj organizovan od strane BHRI Programa koji implementira Međunarodna Organizacija za migracije (IOM), a finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini.

Na ovom zanimljivom i interaktivnom događaju, predstavljen je rad omladinskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, koje su u protekle četiri godine u partnerstvu sa BHRI Programom implementirale aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Događaju je prisustvovalo oko 100 predstavnika omladinskih organizacija iz cijele BiH kao i američki ambasador u BiH Erik Nelson, sub-regionalna koordinatorka za zapadni Balkan i šefica misije IOM -a u BiH Laura Lungaroti, te pomoćnik ministra za omladinu u Vladi Republike Srpske Branka Malešević, kao i predstavnici grada Banjaluka i drugih gradova i opština u BiH.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson je tokom svog obraćanja prisutnima u Domu omladine u Banjaluci, istakao važnost podrške mladima u ovim izazovnim vremenima.

-Završavamo četvorogodišnji program i ono što vidimo je da je BiH snažan izvor kreativnih, mladih i  talentovanih ljudi. Ovaj program je okupio mlade ljude oko mnogobrojnih aktivnosti, te im na taj način pomogao da se međusobno povežu i izgrade mostove, kako bi imali bolju budućnost. Vidimo i mnogo mladih koji kažu: „Ovo je moja zemlja, ja volim svoju zemlju“ i pokušavaju da izgrade bolju budućnost. Mladi se povezuju na političkom nivou, sarađuju, vide da prošlost i trenutna politika nisu funkcionalni. I uvijek je zadovoljstvo Sjedinjenim Američkim Državama da podrže takve stavove i da pomognu programima, kao što je ovaj projekat, kojeg provodi IOM jer je veoma vrijedan i daje mladima priliku da se povežu, bilo uživo u Domu omladine na događaju kao što je ovaj u Banjaluci ili putem online platformi - istakao je Erik Nelson.

IOM šefica misije Laura Lungaroti je u svom obraćanju istakla: „Završavamo četvorogodišnji omladinski, fantastičan i revolucionaran program. BHRI program, koji je pokrenut prije četiri godine fokusiran je na podsticanje mladih na promjene. -Mladi su ključ promjene naravno, a BHRI program fokusirao se na pozitivan diskurs, kao što poručuje i naziv događaja – „Youth connected for change“. IOM je ponosno implementirao ovaj program četiri godine sa strategijom izgradnje rezistentne zajednica. Postigli smo mnogo toga, oko 20.000 mladih koji su učestvovali u aktivnostima širom zemlje, u oblastima omladinskog aktivizam, medija, političkog angažmana mladih i očuvanja kulturnog nasljeđa. BHRI program se završava krajem sljedećeg mjeseca, ali mnogo važnih aktivnosti, posebno onih najuspješnih će se nastaviti od strane omladinskih organizacija i biće implementirani. Želim svima vama da čestitam i da vam se zahvalim – rekla je Lungaroti.

Predstavnici omladinskih organizacija su istakli značaj postojanja BHRI programa, te podrške koje su mnogobrojni omladinski aktivisti dobili putem projekata, koje su realizovali u svojim lokalnim zajednicama.

-Mi, mladi, ne želimo samo čuti „mladi su budućnost ove zemlje „, već želimo reći da smo mi prisutnost koja stvara budućnost - rekla je Isidora Sekulić iz Kluba mladih Fenidž, tokom svog obraćanja učesnicima događaja.

Ovaj veoma značajan program je sprovođen u 89 lokalnih zajednica u cijeloj BiH, sa više od 135 partnerskih organizacija. The Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), naglašava zajedničke interese i zajednička iskustva različitih zajednica u zemlji. Ključna programska područja uključuju aktivizam i liderstvo mladih, učešće građana u demokratskim procesima i jačanje medijskih glasova, te promociju kulturno - istorijskog nasljeđa BiH.

Takođe, događaj je pokazao snagu mladih ljudi i omladinskih organizacija u BiH, koji su spremni da zajednički rade na pozitivnim promjenama u društvu, te kreiraju i sprovode projekte, akcije i aktivnosti, koje povezuju, ujedinjuju mlade ljude i pružaju priliku za njihovo napredovanje i osnaživanje.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana