Зима отјерала и купце и продавце са бијељинске Зелене пијаце

Љиљана Алексић
Зима отјерала и купце и продавце са бијељинске Зелене пијаце

Бијељина - Први снијег и децембарска хладноћа „растјерали“ су закупце на бијељинској градској Зеленој пијаци, па се тако од 300 тезги воће и поврће продаје на свега 80.

Према ријечима руководиоца Службе за организацију пијачних услуга у предузећу „Комуналац“ Данијела Перића, овај број је ипак нешто већи него претходних година у истом периоду.

- Оваква ситуација се понавља годинама. Због хладноће се смањује број купаца, а самим тим и закупаца тезги - наводи он. Зелена пијаца располаже са 313 пијачних столова. У току године, просјечно се закупи 87 столова на мјесечном нивоу, путем уговора, а остали столови се закупљују уз дневну наплату закупа.

- Током септембра било је закупљено 112 столова. У јеку производне сезоне, од јуна до краја августа, број закупљених столова био је знатно већи, мјесечно и до 150 - рекао је Перић.

Они најхрабрији којима зима не смета или морају да издрже како би нешто зарадили кажу да је куповна моћ Бијељинаца слаба.

- Када дође зима купци се углавном снабдијевају по локалним продавницама и маркетима, слабије пазаре на пијаци. Посла има много мање, а чим се појави мраз ми воће и поврће морамо да склањамо како се не би уништило, тако да је баш тешко - прича продавачица Војка Куртума.

Додаје да Семберци углавном траже воће за јачање имунитета и понешто поврћа.

- Они који дођу углавном купују лимун, наранџе и мандарине - каже она.

Због хладнијег времена Зелена пијаца зими ради скраћено, од седам до 17 часова, али се продавци углавном задржавају до 16.30 односно до првог мрака.

У „Комуналцу“ који газдује бијељинском Зеленом пијацом претходних година током екстремне хладноће смањивали су цијену закупа тезги.

Према Перићевим ријечима, за сада није познато да ли ће се то десити, али ће се, како тврди, пратити ситуација на терену и доносити одлуке у складу са тим.

Закупнина

Закупнина тезге креће се од око 250 до 400 марака мјесечно. Цијене се нису мијењале у посљедњих десетак година, а у „Комуналцу“ то не планирају ни у идућој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана