Здрава храна рецепт за добру зараду

Милијана Латиновић
Здрава храна рецепт за добру зараду

Бањалука - Република Српска је погодно тло за органску производњу хране, а број произвођача који су у овој врсти производње препознали шансу за зараду и очување животне средине у сталном је порасту.

Међу онима који органском производњом успијевају добити укусан, здравствено исправан производ, високе храњиве вриједности, јесте и предузеће "Болетус" из Фоче.

У властитој производњи овог предузећа, на површини од око четири хектара, успијевају органски произведене малине, купине и аронија.

- Органска производња је захтјевнија и подразумијева више рада, као и употребу заштитних средстава на биљној бази - рекла је технолог у овом предузећу Верица Дракул.

Додаје да су резултати органске производње одлични, о чему свједоче високи приноси и добра зарада.

- Овогодишњи приноси малине у просјеку су се кретали око 1,5 тона по дунуму, што је иначе изнад уобичајеног просјека. С обзиром на то да органска малина има вишу цијену, и зарада је већа, у просјеку око 3.000 марака по дунуму - рекла је Дракулова.

Поред воћарских култура, органском производњом у РС обухваћене су и неке житарице. На око 52 хектара земљишта у посједу "Фарме Јокић" из Прњавора добија се органски произведен домаћи кукуруз, црни и бијели, пшеница, хељда, раж, зоб и јечам.

- Око 99 одсто произведених житарица користи се за исхрану стоке на фарми - рекао је власник Златко Јокић.

Процјењује да ће овогодишњи принос органски узгојеног кукуруза са једног хектара бити око 2,5 тона.

Највећи број органски оријентисаних пољопривредника бави се сакупљањем гљива, љековитог и шумског биља, као и плантажним узгојем биљних врста које се прерађују и као готов производ пласирају на инострано тржиште.

Откупом и прерадом више од 50 биљних врста, међу којима су и кадуља, кантарион, невен, хајдучка трава, те бројне друге, бави се фирма из Билеће у власништву Његомира Столице.

- Производимо козметичке препарате који задовољавају све стандарде органске производње, а пласирамо их на европско тржиште и један дио у Јужну Кореју - казао је Столица.

Додаје да је зарада на органској производњи и до 50 одсто већа у односу на конвенционалну. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да се у органској производњи избјегава употреба минералних ђубрива, средстава за заштиту биља и адитива за сточну храну.

- Органском производњом на око 300 хектара бави се 35 произвођача. Већина њих бави се сакупљањем гљива, љековитог и шумског биља, као и плантажним узгојем љековитих биљака које се углавном прерађују и пласирају на инострано тржиште - рекли су у Министарству.

Истакли су да пољопривредни произвођачи све више препознају значај органске производње хране, а у порасту је и потражња потрошача за органским производима, како на иностраном, тако и на домаћем тржишту.

Подстицаји

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС подстиче органску биљну производњу.

- Органски произвођачи могу равноправно конкурисати са конвенционалним пољопривредним произвођачима за мјере подстицаја као што су: инвестиције у механизацију, набавка система за наводњавање, проширење прехрамбених капацитета, набавка хладњаче, сушаре, сортирање и паковање, те премију за произведено и продато ароматично љековито биље, воће, поврће - рекли су у Министарству пољопривреде.

Органска производња је захтјевнија и подразумијева више рада, као и

Мале цвебе:

У РС

- Органска производња на 300 хектара

- Око 35 регистрованих произвођача

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана