Завршен традиционални 52. Кочићев збор: Рогове укрстило 30 љутих мегданџија

Јасмина Перишић
Завршен традиционални 52. Кочићев збор: Рогове укрстило 30 љутих мегданџија

Бањалука - Традиционалном борбом бикова за награду "Јаблан" у Стричићима код Бањалуке јуче је завршен 52. "Кочићев збор" којем је присуствовало више десетина хиљада посјетилаца.

Осим бројних становника Српске у пишчевом родном селу окупили су се гости и из Србије, Хрватске и других земаља, а главне звијезде на зборишту били су узгајивачи бикова и њихове мегданџије. Док су поносни власници приводили крају припреме су за борбу, "падале" су и опкладе ко ће кога надјачати. На кориди је био и прошлогодишњи побједник Радомир Шкрбић из Мркоњић Града.

- За борбу сам довео два бака, а оба сам назвао Медоња. Трудићемо се свим силама да одбранимо прво мјесто  - рекао је Шкрбић чији бикови имају по 950 килограма.

Његове Медоње су имале јаку конкуренцију, јер су борбе трајале су два дана. У суботу је било 14, а у недјељу 16 борби, са укупно 30 учесника.

За разлику од Шкрбићевих, бик Стојана Гајића из Хан Кола

први пут такмичио на кориди и ушао у финале.

- Не очекујем да мој побиједи, јер нема искуства у борбама али да очекујем неку од награда - рекао је Гајић.

Бика Пероњу довео је Владимир Окулић из Шипова.

- Организација је одлична. Планирам сваке сваке наредне године да долазим овдје, па можда мој мој Пероња "избоде" неку од награда - казао је он.

Жељу за побједом подгријао је и наградни фонд који је ове године повећан, па је побједник у тешкој категорији добио 3.000 КМ, а у средњој категорији 2.000 КМ.

Међу публиком која је из свег гласа навијала за своје фаворите било је и припадница љепшег пола, а једна од њих, Маја Вујић из Бањалуке, рекла је да сваке године долази на збор, и да се увијек добро проведе.

- Ово је прелијепа манифестација која окупља велики број људи и радо долазим сваке године - истакла је она.

У Кочићеву част одржан је низ културно-забавних манифестација, а служен је и парастос и положени су вијенци на споменик палим борцима Војске РС у протеклом рату. Добитник овогодишње "Кочићеве награде" за животно дјело је књижевник Коља Мићевић, док је награда "Змијањче" припала Ани Мирјани Брдар, ученици осмог разреда из Брезичана код Приједора.

Испред Основне школе "Петар Кочић" у Стричићима одржан је културно-умјетнички програм Кочићевог збора, којем је присуствовао предсједник РС Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и други гости.

Додик је нагласио је да му је драго да је овдје са људима да подијели успомену на Петра Кочића.

Пред бројним посјетиоцима Додик је истакао да српском народу Кочићеве ријечи и данас треба да буду путоказ.

- Кочићев сабор је прилика да се окупе умјетници и да се најбољима међу њима додијеле награде. Манифестација траје данима у Бањалуци и Београду, а завршава се овдје у Стричићима народним зборовањем - рекао је Додик.

Вијенце на споменик палим борцима положили су у име Владе РС министри Зоран Тегелтија и Миленко Савановић.

-  Овдје се слобода лако губила, а тешко добијала. Петар Кочић је цијели живот био прожет бригом за слободу, али није је дочекао - истакао је Савановић.

Обнова споменика

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је послије полагања вијенаца на споменик погинулим борцима изјавио да су у градском буџету обезбијеђена средства за санацију и комплетну реконструкцију споменика за 44 погинула борца Војске Републике Српске у Стричићима.

- Спомен-обиљежје је подигнуто деведесетих година и заслужује темељну обнову и реконструкцију.
Надам се да ће 53. "Кочићев збор" бити дочекан са обновљеним спомеником у Стричићима - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана