Врхунским делицијама Милошa Јовановићa нису одољела ни непца политичара

Милан Вујић
Врхунским делицијама Милошa Јовановићa нису одољела ни непца политичара

ГРАДИШКА - Тањир мора бити разноврстан, пун и да намигује. У њему мора бити много љубави, а ја је имам за све људе свијета, прича европски шампион у кувању Милош Јовановић из Београда.

 

Кувао је у најелитнијим ресторанима широм свијета, а његовим делицијама нису одољели ни бројни свјетски политичари.

- Кување је мој живот, моја идеологија, љубав и бизнис. Захваљујући кувању обишао сам свет, кувао сам многим државницима, глумцима, певачима, спортистима - прича Јовановић за “Глас Српске” док у једном градишком ресторану спрема нова јела која ће се наћи на менију.

На дугачкој листи оних који су уживали у његовим јелима су, између осталих, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, најбољи српски тенисер свих времена Новак Ђоковић, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, док га предсједник Србије Александар Вучић препоручује свим својим гостима.

- Знам шта воли председник Додик јер сам за њега кувао у београдском ресторану “Мали врабац”. За Лукашенка сам кувао на “Данима Србије” у Минску. Ту сам предводио тим од 37 кувара - каже Јовановић, који се припрема и за долазак предсједника Руске Федерације Владимира Путина у Србију.

Каже да унапријед смишља нешто посебно, али рецепте држи у тајности, истичући да ће открити која су јела у питању тек када их руски предсједник проба. Овај четрдесетједногодишњи мајстор кухиње власник је прегршт медаља са бројних свјетских и европских такмичења у кувању.

- Капитен сам српске репрезентације за свјетске и европске купове, коју чини тим од 30 до 35 кувара. Прије неколико година освојили смо Истанбул и вратили се у Србију са 38 медаља - прича Милош и додаје да се ту такмичио у конкуренцији колега из 48 земаља.

Овај велемајстор кухиње каже да бијеле побјеђују све ратничке униформе. Кувао је са колегама из свих земаља бивше Југославије и однедавно је и судија гастрономије највишег свјетског нивоа.

- Постати светски гастрономски судија подразумева да си десет година шеф кухиње, а ја сам то већ 21 годину, да си освојио три златне медаље са светских и еврокупова, а ја немам више где да држим медаље. Постао сам и витез кулинарства и то не обични, него најмлађи витез кулинарства. Ову титулу сам добио у кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, где радим последњих пет година - каже Јовановић.

Милош признаје да кува и сам себи, што говори о огромној љубави према кухињи и кулинарским чаролијама.

- Знам ја добро балкански менталитет. Балканци одмах помисле, он је куварски шампион, он ће нам сервирати нешто минијатурно. Не! Тањир мора бити разноврстан и пун - истиче Јовановић, који је током боравка у ресторану “Ђердан” доста тога пренио на особље и ученике Техничке школе у Градишци.

Вансеријски таленат

Милош Јовановић каријеру је почео прије 24 године. Да је у питању вансеријски таленат, било је јасно када је, са тек 21 годином, постао најмлађи шеф кухиње у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана