Вратили се бициклима из Грчке

Срна
Вратили се бициклима из Грчке

Нови Град - Никола Дупало и Невен Лајшић вечерас су се бициклима вратили из Грчке у Нови Град, гдје су их на Тргу Младена Ољаче дочекали породица, пријатељи и представници општине.

Замјеник начелника општине Зоран Старчевић им је честитао на подвигу и уручио поклон бонове за спортску опрему.

"Имали сте велику авантуру током које сте имали подршку општине Нови Град", рекао је Страчевић.

Невен Лајшић захвалио је на дочеку, али и на помоћи свим људима који су помагали и прије поласка и током њиховог путовања.

"Сами знате да не бисмо сами могли ништа, хвала свима, а највише општини Нови Град", рекао је он.

Лајшић каже да је путовање било дивно, али је, ипак, најљепши осјећај вратити се кући гдје су породица и пријатељи.

Дупало каже да није било криза због умора током путовања и да их је на одласку пратило лијепо вријеме, а на повратку мало ометала киша.

"Понекад је било и тешких момената, све боли и мислимо да не можемо више, а уствари није тако, идемо даље и прелазимо 100 до 150 километара сваки дан", рекао је Дупало .

Према његовим ријечима, најбољи утисак који остаје са овог путовања јесте чињеница да су остварили циљ да предају писмо захвалности солунском архимадриту Партениосу.

 

"Партениос нас је дочекао као своју дјецу, попричао са нама, нахранио нас и дао нам поклоне. Причали смо о ситуацији код нас и код њих, стварно је велики човјек, јер је годинама помагао народ у Републици Српској", рекао је Лајшић.

У писму је изражена захвалност грчком народу за помоћ и пријатељство у тешким историјским периодима за српски народ.

Посебно је наглашена захвалност архимандриту Партениосу који је био својеврсна спона између Грчке и Републике Српске у вријеме одбрамбено- отаџбинског рата и поратном периоду доносећи помоћ и спајајући српске и грчке породице и симболично и стварно.

Партениос је од 1992. до 2009. године помагао више од 2.000 дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида у Српској, крштавао је дјецу са кумовима из Грчке, обезбјеђивао материјал за изградњу православних храмова...

За своју хуманост проглашен је за почасног грађанима у седам општина Српске међу којима и Новог Града.

Партениосу је 2009. године уручено признање - Кључ Новог Града. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана