Убијени војници немају гробове

Сандра Кљајић
Убијени војници немају гробове

Тузла - На Брчанској малти у Тузли, уз мирис тамјана, пламен свијећа и јаук породица, јуче је одат помен убијеним припадницима бивше Југословенске народне армије (ЈНA) који су страдали приликом договореног повлачења из Тузле 15. маја 1992. године.

Око 200 преживјелих учесника, породица убијених, представника удружења жртава Одбрамбено-отаџбинског рата и чланова делегација институција власти РС одржали су мирну шетњу, положили цвијеће и упалили свијеће за убијене војнике. На мјесту страдања положено је 200 бијелих ружа.

Горан Јокић убијен је са 19 година, а његове кости мајка Мара сахранила је 2007. године.

- Дуже га мајка већ нема, него што ми је био, али ми га сваког дана све више нема, његових образа у мојим рукама, нерођених унука. Пуста ми породична славља и нејако имање без њега - говори Мара.

Деветнаестогодишњак је био и Ранко Лазић када је убијен, а мајка Живана је тек 2012. године пронашла дјелиће спаљених костију свог дјечака. Миленко Вујановић на Брчанској малти само једном годишње, уз полицијску пратњу, прислужи свијећу убијеном брату Цвијетину.

- Најтеже је породицама што не могу, што немају гдје убијенима и спаљенима да у миру и самоћи, свијећу запале, и да тугују. Јер туга је увијек изнова обиљежавати злочине за које нико још није кажњен - каже Миленко.

Преживјели учесник “тузланске колоне” Радојица Илић, који је послије рањавања остао тешки инвалид, рекао је да вјерује да ће правда сигурно доћи и да се на томе мора истрајати.

Скупу су присуствовали министар рада и борачко инвалидске заштите РС Петар Ђокић, бројни народни посланици и представници Срба у институцијама БиХ.

- Злочин у “тузланској колони” појачао је спиралу сукоба и распламсао рат на просторима бивше БиХ - рекао је Ђокић.

Обиљежавање страдања у “тузланској колони” настављено је служењем парастоса на Градском гробљу Пучиле у Бијељини.

За злочин, у којем су погинула најмање 54 војника, а 44 рањена, ни послије 21 годину још нико није процесуиран.

Без инцидената

Скуп у Тузли, који су обезбјеђивале јаке полицијске снаге Тузланског кантона, прошао је мирно, без провокација и инцидената.

 


 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана