У Турјаку одржане 12. “Илинданске свечаности”

Срна
У Турјаку одржане 12. “Илинданске свечаности”

Градишка - Дванаесте “Илиданске свечаности”, на којима је наступило 12 пјевачких група са подручја Градишке, Бањалуке, Приједора, Козарске Дубице и Костајнице, одржане су у Турјаку код Градишке.

“Илинданским свечаностима” синоћ су присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Дане Мелешевић, начелник општине Градишка Зоран Аџић и бројни грађани.


Малешевић је истакао је да културно-умјетничка друштва и пјевачке групе широм Српске приказују оно што су научили од предака или пронашли у литератури, те да су манифестације попут ове прилика да људи виде и чују како се некада играло и пјевало.

“Кроз изворну пјесму чује се све оно што су радили људи у крајевима из којих долазе пјевчке групе, све је то опјевано и кроз пјесму пренесено”, навео је Малешевић.

Аџић је рекао да су свечаности значајне за промоцију културне баштине и традиције овог краја, јер се тако чува идентитет народа, а они који не воде рачуна о својој историји немају чему да се надају у будућности.

“Морамо да погледамо ко смо били некада и какви треба да будемо у будућности, да нашу традицију и културу преносимо са старијих на млађе генерације”, навео је Аџић.

Члан пјеваче групе “Синови Козаре” Мирко Чупић подсјетио је да је група формирана прије двадесетак година и да од тада наступа широм Републике Српске и региона.

Чупић је истакао да им наступ пред домаћом публиком много значи и да воле да гостују свуда гдје их позову, јер пјевачке групе из тих мјеста узврате наступом на “Илинданским свечаностима” у Турјаку.

Према његовим ријечима, “Синови Козаре” пјевају традиционалне пјесме овог краја, од којих су неке старе неколико стотина година, а своје умијеће доказали су и на фестивалу изворних пјевачких група одржаном 30. јуна у Пискавици, гдје су освојили прво мјесто.

Организатор ове манифестације је Мјесна заједница Турјак, пјевачка група “Синови Козаре” и фолклорна секција из овог села која дјелује у оквиру Културно-умјетничког друштва “Коловит” из Градишке.

“Илинданске свечаности”, организоване поводом крсне славе овог села, дио су програма манифестација “Градишког љета”, а генерални покровитељ је општина Градишка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана