У сребреничком селу Лука пронађена велика камена кугла

Анадолија
У сребреничком селу Лука пронађена велика камена кугла

СРЕБРЕНИЦА - Село Лука од центра Сребренице је удаљено више од 50 километара и најудаљеније је од свих од центра општине, а познато је по великим снијеговима и непроходним путевима у зимском периоду.

Поред тога ово планинско мјесто, као и сусједно село Крушев Дол, је богато природним богатствима. Прије неколико дана у Луци је откривена и камена кугла слична онима какве су откривене у Завидовићима прије неколико година.

 - Сасвим случајно смо је открили, мало смо је откопали. За њу нико није знао, питали смо старије знају ли шта. Прилично је велика, тешка је сигурно близу тоне. Нисмо је помјерали, јер и не може помјерити рукама - каже мјештанин села Ибро Мујић.

Додаје да су се многи изненадили када су чули да је откривена камена кугла у Луци.

- Људи кад су чули заинтересовали су се. Можда је ово природно, можда је неко клесао, ко ће га знати, али је занимљиво. Можда би неко требао да испита, да истражи. Ако је природно и то је феномен - каже Мујић.

Предлаже да се кугла измјести.

- Можда би куглу требало измјестити, па да буде изложена јавно или у Луци или у Сребреници. Вјерујем да би то било занимљиво људима - истиче Мујић.

Лука је мјесто гдје се могу пронаћи и стећци. У селу се налази некропола у којој се може избројати више од 30 стећака. Стећци су масивни и занимљивих облика.

-  Они се налазе на мјесту које се назива Гребнице. Прилично су велики. Ја се не разумијем у то, али знамо сви да су то гробови и да свједоче о томе да овдје људи живе стољећима - каже Мујић.

Нетакнута природа

Лука је позната по љепоти природе, а однедавно је и у саставу Националног парка "Дрина".

- Имамо лијепих мјеста за одморити душу. Почели су људи долазити, прије свега планинари. Многи нису знали колико је овај крај лијеп, тако да када дођу буду одушевљени. Све ово углавном је нетакнута природа, неистражена. Шарена буква је једно од најпознатијих мјеста на овом крају и шире. Прије рата је то мјесто било хранилиште медвједа и излетиште. Одатле се пружа фантастичан поглед. Мјесто које је само по себи лијепо и занимљиво - истиче Мујић.

У Луци и Крушев Долу живи око 50 породица. Ове породице стално бораве у селима, а љети је број становника и већи јер многи долазе и обрађују своја имања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана