Тајанствена тврђава пази на Требиње

Ратомри Мијановић
Тајанствена тврђава пази на Требиње

ТРЕБИЊЕ - Грандиозно дјело аустроугарске војне инжењерије више од вијека "гледа" и "пази" на Требиње. Ратни вихор, али и људи који нису имали добре намјере нису ништа могли да ураде "бисеру" архитектуре, тврђави Страч.

Требиње је окружено некадашњим војним утврђењима, а друго по величини на Балкану јесте Страч повише Требиња.

У народу још живи легенда како су се радници уморили носећи камен и челик на врх Страча, па су одлучили да напусте рад на овој грађевини. Говорили би да је тешко по херцеговачком "челопеку" и ходати, а камоли носити камен и челик на високи Страч. Аустријске газде су их мотивисале говорећи "Кило камена, кило злата", и радови су настављани. Јесу ли испуњавали обећања, не знамо, али тврђава на Страчу је "пријетећи" пробила плаво херцеговачко небо.

- Страч је чудо архитектуре за она, али и за ова времена. Прича се да је тврђава имала 365 просторија, 80 чатрња, а зидови су били дебели више од метра. Све просторије су биле повезане, имале су доток свјежег ваздуха, а ријешено је и снабдијевање водом кишницом, која се налазила у огромним каптажама урађеним уз утврђење - рекао је професор историје Миленко Игњатић и додао да се на врху тврђаве налазе жељезне куполе чији су зидови дебели више од 30 центиметара.

Са самог утврђења пуца предиван поглед ка Зубцима, Петрову пољу, Требињској шуми, Требињу и даље. Игњатић каже да је аустроугарска војска одмах по доласку на ове просторе почела са градњом утврђења према Црној Гори.

- Послије Другог свјетског рата утврђење на Страчу доживљава суноврат. Првих поратних година, али и касније посјетиоци су  кидали огромне жељезне арматуре и топили их. Оно што никада нису успјели јесте да скину неколико тона тешку челичну топовску куполу - испричао је Игњатић.

Он је рекао да се са Страча може видјети италијанска обала, читава Херцеговина и дио Црне Горе и додао да су топовске цијеви са узвишења и тврђаве "гледале" према Црној Гори.

Предање каже да се са овог брда, ипак, никад нису чуле и детонације. Зашто, вјероватно се никад неће сазнати. Али је чињеница да је било доста аустријске војске у овим собама. Страч је одувијек био мистерија, а по свој прилици, ће то и остати јер до њега води један узак путељак који је све урушенији. Хоће ли некада бити препознат као туристичка дестинација, показаће године пред нама.

Пљусак отјерао војску

Старији Требињци причају да је на Страчу педесетих година била стационирана и јединица некадашње ЈНА, али је послије једног страховитог пљуска било изгледа и жртава. Послије тога војници се на Страч никада више нису вратили. До многих соба још увијек се није дошло, а вјерује се да оне крију многе тајне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана