Свјетски извиђачки изазов испуњење сна Приједорчанке Шејле Ганић

Снежана Тасић
Свјетски извиђачки изазов испуњење сна Приједорчанке Шејле Ганић

Приједор - Млада Приједорчанка Шејла Ганић, која за себе каже да је рођени извиђач, увелико се припрема за учешће на 24. свјетском скаутском џемборију, који ће од 22. јула до 2. августа бити одржан у извиђачком кампу у Западној Вирџинији, гдје ће она бити једини представник Српске.

Ова амбициозна седамнаестогодишњакиња чланица је Извиђачког одреда “Др Младен Стојановић” и одличан је ученик Медицинске школе.

- Годинама маштам о томе и увијек сам се надала да ћу бити један од одабраних извиђача који ће ићи на овај извиђачки изазов. Америка, џембори, скаути са свих страна свијета и ја. То је нешто што ми је била мотивација да почнем са припремама још 2016. године - каже Шејла.

Додаје да се припремала на бројне начине, почевши од тога да је сама себи направила касицу и штедјела сваки дан по марку од ужине.

- Родитељи су ми, умјесто неком другом раднику, платили дневницу за бербу јабука у нашем воћњаку, а похађала сам и курсеве њемачког и енглеског језика те се физички и интелектуално припремала за разне изазове које џембори носи са собом. На крају сам убиједила родитеље да ме пусте на тако далек пут - са осмијехом на лицу прича млада Приједорчанка.

Сматра да је самим тим што је сакупила новац за прву рату и обавила и друге истраживачке активности, заслужила да иде пут Америке. Тако мисле и њени другари у одреду извиђача “Др Младен Стојановић”.

- Била ми је част да напишем препоруку за Шејлу, с обзиром на то да је ријеч о самосталној, свестраној, одговорној и надасве хуманој особи, која је била покретач многих активности у нашем одреду. Тиме нам је приредила низ лијепих тренутака које смо проводили заједно у некој од акција. Посљедња од тих активности била је акција прикупљања средстава и гардеробе да би полазници Центра “Сунце” имали матурско вече као и сви други средњошколци у нашем граду. Она нас је окупила, мотивисала и ми смо је подржали у тој акцији - истакао је старјешина одреда извиђача Ернест Бадњевић.

Он је потврдио да ће Шејла бити једина из Републике Српске, а једна од укупно три извиђача из БиХ који ће бити учесници свјетске извиђачке смотре у Вирџинији.

- Ријеч је о свјетској смотри извиђача, која се одржава сваке четири године и то сваки пут на другом мјесту. Први џембори одржан је 1920. године у Лондону, а на овогодишњем 24. џемборију окупиће се око 40.000 извиђача из цијелог свијета. Ми смо и на прошлом џемборију у Јапану имали свог представника, тако да у том погледу настављамо традицију - изјавио је Бадњевић.

Мото

Ернест Бадњевић је истакао да је мото овогодишњег свјетског скаутског скупа “Откључај врата новог свијета”, а млади из различитих средина, култура, религија, земаља и континената радиће у више различитих тематских цјелина. Домаћини извиђача су Сједињене Америчке Државе, Канада и Мексико, који дочекују госте поруком да ће то бити 12 дана авантуре, пријатељства и мира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана