Шверцери меса убијају дивљач

Радмила Ђевић
Шверцери меса убијају дивљач

Фоча - Ловишта Националног парка (НП) "Сутјеска" све чешће су на мети криволоваца из свих крајева Републике Српске, ФБиХ, али и Црне Горе, који неријетко лове и проријеђену врсту дивљачи, те месо продају на црном тржишту по екстремно високим цијенама.

Директор НП "Сутјеска" Зоран Чанчар рекао је да без сарадње са полицијом из Фоче и Гацка не би могли да чувају ловишта и природно богатство парка.

- Најугроженији је погранични појас према Црној Гори и према Гацку. У парку не би смјело да буде било каквог облика лова, а камоли криволова - рекао је Чанчар.

Полицајци Станице јавне безбједности Фоча, у оквиру акције "Криволов", у посљедњих 20 дана, на основу оперативних сазнања да се на подручју НП "Сутјеска" врши криволов, обишли су и претражили терен у мјесту Нинковићи и заплијенили 20 килограма меса и главу дивојарца.

Полицајци су, поред запљене меса, у петак у мјесту Вучево, НП "Сутјеска", ухапсили два држављанина Црне Горе чији су иницијали И. Ћ. и М. В., који су били у криволову. Према незваничним информацијама, ухапшени су Илија Ћаласан и Милојица Вуковић.

Шеф Сектора за заштиту природних вриједности у НП "Сутјеска" Милош Живановић каже да криволовци долазе са свих страна.

- Има их из Фоче, Гацка, Калиновика, Сарајева, те из Црне Горе. Врло често смо на опрезу и свакодневно на терену. Напади су посебно учестали од када је укинуто станично одјељење полиције на Тјентишту - казао је Живковић и додао су казне за криволовце преблаге.

Ловочувари истичу да је у позадини илегалног лова велики профит, јер се месо дивљачи на црном тржишту продаје по високим цијенама, па се тако килограм срнетине и меса од дивокозе продаје и по 50 марака.

Ловочувари "Сутјеске" упозоравају да је тренутно на мети криволоваца дивокоза.

- Поред дивокозе, врло често се у криволову одстријели и срна. Дивокозе су ловом током рата десетковане, а и ових година је повећан лов на њих, тако да њихова бројност опада - упозоравају ловочувари.

Додали су да је килограм меса дивљачи 20 КМ, те да  криволовци месо продају на црном тржишту по дупло вишим цијенама.

Нови закон

На спречавању криволова и заштити ловишта у цијелој РС активно ради и републички Ловачки савез.

- Ми предузимамо шта можемо, а у то треба укључити све остале институције и дијелове јавности. Очекујемо да ће се новим законом о ловству регулисати бројне области, те подићи на виши ниво заштита ловишта и дивљачи - рекао је предсједник Ловачког савеза РС Вукашин Војиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана