Стиже 468.000 КМ за самозапошљавање

Ратомир Мијановић
Стиже 468.000 КМ за самозапошљавање

Требиње - Градоначелник Требиња Лука Петровић потписао је јуче уговоре са 25 пољопривредника и самосталних предузетника у оквиру програма самозапошљавања кроз покретање или проширење властитог бизниса, за шта је град из буџета издвојио 468.000 КМ.

- Град је ове године покренуо програм подршке самозапошљавању, а укупно ће бити потписано 77 уговора. Данас смо потписали уговоре са првих 25 апликаната који ће бити скинути са евиденције требињског бироа за запошљавање. Они су потписали уговоре о неповратним средствима које ће користити у наредна 24 мјесеца, а у зависности од дјелатности износ помоћи је од 4.500 до 12.000 КМ - навео је Петровић.

Он је додао да ће град подржати људе који су се охрабрили и показали спремност да сами раде и стварају и да ће и у 2018. години резервисати дио средстава за подршку малим бизнисима.

До краја мјесеца биће потписани уговори и са осталим апликантима. Новац је обезбијеђен и одмах по потписивању ће бити пребачен на рачуне корисника.

Власник фарме свиња из Требиња Илија Имшир каже да је након 14 година коначно неко показао разумијевање и понудио подршку људима који су покренули мали бизнис.

- Добио сам 12.000 КМ. Овај новац ћу употријебити за проширење капацитета, унапређење бизниса и евентуално нова запошљавања - каже Имшир.

Јадранка Лојпур из Ластве већ 12 година се бави пољопривредом, а новац ће искористити за проширење породичног газдинства.

- Супруг и ја живимо искључиво од пољопривреде. Ово је први пут да добијемо бесповратна средства, која нам пуно значе и захваљујемо градоначелнику и свима који су препознали наше идеје. Средства од 10.000 КМ уложићемо у опрему и проширење производње засада малине, јагоде, купине и вишње - навела је Лојпур.

Шпиро Чечур планира да новац уложи у покретање туристичке агенције.

- Захвалио бих градоначелнику на указаном повјерењу. Отварам туристичку агенцију „Херц травел“, која ће све расположиве туристичке ресурсе града Требиња са околином представити тржишту, у циљу да сви актери који учествују у задовољењу туристичких потреба имају неку корист - истакао је Чечур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана