Старија и од Олимпијских игара: Завршена 147. Невесињска олимпијада ФОТО

ГС
Foto: Радио Невесиње

НЕВЕСИЊЕ- Традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња данас је завршена 147. Невесињска олимпијада. Након 48 одржаних дисциплина и више приређених културних и туристичких садржаја спуштена је олимпијска застава на овогодишњем сабору традиције и витештва.

 Ни овај пут није изостало огромно интересовање публике која је помно испратила такмичења у свим дициплинама.

Главне награда остају у Невесињу пошто су у трци пунокрвних коња највише степенице побједничког постоља припале домаћим одгајивачима. Прву награду од 4.000 КМ и трећу у износу од 1.500 КМ заслужила су су грла Душка Ђурасовића Гвантанаро и Импреси Бој док је други кроз циљ прошао Fast Engels Сашке Солдо.

За трку арапских коња било је пријављено осам грла, али је већина одустала од трке сматрајући да једно грло не припада раси коња предвиђених за ову трку. Стручна комисија је након увида у документацију спорног грла утврдила да припада арапским коњима, па су организатори наложили старт трке. Међутим пошто се на старту нису појавила најмање три грла, према пропозицијама такмичења, трка није могла бити одржана.

У Малој трци босанско-брдских коња и мјешанаца све три награде отишле су у Жабљак, а заслужила су их грла Жарка Остојића, Гојка Јанковића и Бојана Стјеповића.

У атрактивној дисциплини потезање конопа са побједничког трона невесињску екипу Српски Соко скинуле су кршне делије из Угљевика.

Радован Грозданић из Даниловграда већ шест година за редом осваја прво мјесто у дициплини скок у даљ. Овај пут опробао се и у дисциплини скок у вис. Грозданић каже да је јако важна добра кондиција, али и концетрација за квалитетне скокове, како би крајњи резултат био за медаљу.

"Ово ми је седма година за редом да узимам прво мјесто у дисциплини скок у даљ. Ово је јако битна манифестација, а за мене је Невесиње најљепше мјесто за одржавање олимпијаде. Код нас у Црној Гори нема пуно оваквих манифестација, тако да је ово сјајна прилика да се опробамо у свим овим дисциплинама", каже Радован Грозданић.

Радомир Андрић пуних 36 година учествује на Невесињској олимпијади и увијек осваја медаље. Године искуства, пркосна и упорна херцеговачка нарав била је кључна у његовој побједи.

"Данас сам узео двије медаље. Једна у дисциплини трка у џаку, а друга трка са јајетом у кашици. Могу да се похвалим да имам преко 100 медаља. Имам 57 година и такмичим се у пет дисциплина. Старост врши притисак, али докле год буду медаље, ја ћу се такмичити", прича Радомир Андрић.

 Невесињска олимпијада је претеча олимпијским играма. Кандидована је за UNESCO листу културног насљеђа.

"Усмено предање говори да су коњске трке на Братачком лугу почеле негдје средином 19. вијека. Доласком Аустроугарске на ове просторе, ова олимпијска позорница постаје право олимпијско борилиште. Овдје су уређени павиљони, у циљу се пресјецала побједничка врпца, исплаћивани су подстицаји за узгајиваче коња и самим тим ова олимпијада добива шире размјере. Она постаје не само синоним за традицију него воља и борба свих такмичара да стекну титулу јунака", истиче новинар и публициста Драган Граховац.

Организатори истичу да свака олимпијада представља додатни мотив да буду још бољи, док је за учеснике разлог да истрају са надметањима у старим дисциплинама.



Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана