Средњошколци из Добоја на Гласовој смотру писане ријечи

Цвија Мркоњић
Средњошколци из Добоја на Гласовој смотру писане ријечи

Бањалука - Жамор и радозналост раздраганих школараца преплитали су се док су обилазили штандове и тражили омиљене наслове на "Гласовом" сајму књиге у Бањалуци.

Ученици Саобраћајне и електро школе из Добоја у петак су запловили у магију књиге. Обилазак сајма омогућен је, у склопу акције "Гласа Српске", ђацима неколико школа из подручја која су била погођена великим мајским поплавама

- Врло је значајно да ученици свих узраста посјећују сајмове књига. Они читају књиге предвиђене лектиром, али необавезну литературу мање и ово је прилика да се више посвете и њој - рекла је професор српског језика и књижевности Биљана Јанковић.

Захвалила је "Гласу" за овај гест и истакла да су 35 ученика и шест наставника који су посјетили сајам веома изненађени и почаствовани позивом.

Небојша Пилиповић, као велики заљубљеник у писану ријеч, обрадовао се доласку на сајам.

- Ово је прилика да пронађем неке наслове које одавно желим да прочитам - казао је Пилиповић.

Његова вршњакиња Маја Станковић каже да тренутно чита роман "Чуда су могућа" Барбаре Сатер, а једна од омиљених књига су јој "Корени" Добрице Ћосића.

- Срећна сам због доласка на сајам јер обожавам књиге. Дошла сам у потрагу за књигом "Криве су звијезде" аутора Џона Грина - рекла је Маја.

Ђаци истичу да воле да читају и класике Иве Андрића и Бранка Ћопића, а као једну од најдражих лектира издвајају "Тома Сојера" аутора Марка Твена.

- Највише ми се допадају авантуристички романи. Снажан утисак на мене је оставило дјело "Срце од тинте" Корнелије Функе. На сајму сам планирао да купим седми дио "Харија Потера" аутора Ј. К. Роулинг - рекао је Игор Митровић.

Посјета Бањалуци искоришћена је и за обилазак "Бањалучке пиваре" гдје су се упознали са процесом производње и уживали у јелима у ресторану те фирме. Акцију "Гласа Српске" подржала су и предузећа "Шуме РС", "Хидроелектране на Врбасу" и компанија "Бобар".

Школе

Прва два дана гости "Гласовог" сајма били су ђаци средње школе "Никола Тесла" из Шамца и Средњошколског центра "Вук Караџић" из Лопара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана