Србац: Катанац на дом културе и дворану

Цвија Мркоњић
Србац: Катанац на дом културе и дворану

Србац - Радници Центра за културу и спорт из Српца ступили су јуче у генерални штрајк након што нису постигли договор са начелником општине Драгом Ћирићем да им буду исплаћене најмање три заостале плате.

Предсједник Штрајкачког одбора Драгиша Вукотић каже да је састанак са Ћирићем био неуспјешан због чега до даљег обустављају све активности у Дому културе и спортској дворани у Српцу.

- Одлучили смо се на овај корак након једночасовног штрајка упозорења који смо одржали 6. децембра. Није нам исплаћено осам плата у овој години, а здравствене књижице су нам неовјерене од децембра 2012. године. Постајемо социјални случајеви и није праведан овакав третман општинске управе као оснивача наше установе - рекао је Вукотић.

Члан Синдиката Стеван Умљеновић поручио је да радници Центра желе иста права као и запослени у другим јавним предузећима и установама, којима плате касне од три до четири мјесеца.

- У другим општинама радници добијају плате и имају довољно новца за организовање културних манифестација, а ми немамо никакву подршку из локалне управе - рекао је Умљеновић.

Због неплаћених доприноса Пореска управа РС је недавно блокирала рачун Центра за културу и спорт због чега је затворен и ресторан у спортској дворани у којем су се хранили радници општинске управе и јавних предузећа и установа.

Ћирић је истакао да општина Центру на основу гранта и топлих оброка дугује 45.777 и да ће до краја године настојати да им исплати најмање 30.000 марака.

- Радници у Центру су добри, али руководство не ради свој посао и треба га смијенити. Они су највећи послодавац у Српцу и морају сами да остваре зараду, а добар извор прихода требало је да им буде ресторан гдје је била замишљена продаја 300 оброка дневно - наводи Ћирић.

Он је још у децембру прошле године најавио да ће смијенити директора Центра Данијелу Вукотић, јер сматра да не ради добро. Главни разлог због којег то није урадио је тај што нема скупштинску већину. Вукотићева је кадар СДС-а, који је недавно напустио владајућу коалицију и одборници те странке дјелују самостално у србачком парламенту.

Радници Центра за културу и спорт најавили су за данас протестну шетњу испред зграде општине.

Криза

Општинска управа у Српцу се суочава са тешком финансијском ситуацијом због чега није у могућности да редовно сервисира обавезе према буџетским корисницима.

Жиро-рачун општине је тек недавно деблокиран, али су услиједиле блокаде јавних предузећа и установа, па је већ десетак дана блокиран и Радио Србац због дуга за доприносе од око 15.000 марака, а радницима нису исплаћене четири плате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана