Спас за 90.000 хектара земљишта од поплава

Милијана Латиновић
Спас за 90.000 хектара земљишта од поплава

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обезбиједило је грант вриједан 1,5 милиона евра од Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за заштиту 90.000 хектара земљишта од поплава.

Новац је обезбијеђен у оквиру пројекта "Хитне мјере заштите од поплава", који се финансира кредитом ЕИБ. Вриједност пројекта је 55 милиона евра, планирано је да њиме буде обухваћено 140 мјера заштите од поплава, а у току је реализација 33 мјере.

Помоћник министра пољопривреде РС Михајло Стевановић рекао је да пројекат предвиђа санацију насипа дуж ријеке Саве и њених притока. Осим тога биће санирано и 200 километара ободне каналске мреже, више од 20 црпних станица које препумпавају воде, те регулисани водотоци.

- Ових дана покренути су радови на регулацији корита Ракетнице у Рогатици, Паљанске Миљацке и Јапре у Новом Граду. У току је и реконструкција 15 километара савских насипа од Козарске Дубице до Градишке, за шта је до сада обезбијеђено око 18,5 милиона евра - рекао је Стевановић.

Додао је да су најугроженија подручја непосредно уз сливове ријека Саве, Врбаса, Уне и Дрине.

- Тренутно је од поплава угрожено око 140.000 хектара земљишта, а реализацијом овог пројекта биће спријечене поплаве на више од 90.000 хектара - казао Стевановић.

Европска комисија је обезбиједила 3,38 милиона евра за израду мапа, да би била утврђена критична мјеста за сва подручја и потребни ниво заштите.

Према Стевановићевим ријечима, потребно је изградити заштиту у горњим сливовима ријека, да би поплавни талас био заустављен прије него што дође до најугроженијих мјеста.

- Израда мапа ће омогућити да у сваком тренутку знамо која су подручја подложна поплавама да на тим мјестима не буду грађена насеља и индустријски објекти - рекао је Стевановић.

Ово је прва фаза пројекта, која треба бити завршена до краја 2017. године. Након тога би почели преговори за другу фазу, која подразумијева проширење система заштите од поплава.

Свјетска банка

Захваљујући кредиту Свјетске банке, вриједном 13,8 милиона долара, на подручју Бијељине је покренут пројекат изградње лијевог дринског насипа од Балатуна до Главичица, у дужини од 33 километра. Насип ће штитити шире подручје Бијељине од великих вода ријеке Дрине. За санацију кејског зида у Козарској Дубици Свјетска банка је обезбиједила 550.000 КМ.

 

Мјере заштите

- Санација насипа дуж Саве и њених притока

- Санација 200 километара ободне каналске мреже

- Изградња 20 црпних станица

- Регулација водотока

 

Штета од поплава у пољопривреди РС за прошлу годину

52,13 милиона - биљна производња  

5,56 милиона - анимална производња  

3,17 милиона - незасијане површине

132.872 - грађевински објекти  

113.434 - пољопривредна опрема и репроматеријал 22.839 - пољопривредна механизација

61,13 милиона - укупна штета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана