Соколац:  Планинари „Гласинца“ сакупили 100 врећа смећа

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ - Чланови соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ очистили су простор уз дио магистралног пута на Равној Романији, на Чавчеву пољу, те уз локални пут од скретања са Равне Романије до мјеста Надроманија, гдје се налази и њихов планинарски дом.

Секретар Планинарског друштва Вера Мијатовић рекла је Срни да су планинари у овој еколошкој акцији сакупили око 100 врећа смећа и отпада који су несавјесни грађани и путници оставили у предивном природном амбијенту на овом подручју.

„Дужност сваког човјека је да смеће понесе са собом и апелујемо на одговорно и савјесно понашање, на одговорност према себи и природи“, поручила је Мијатовићева.

Она је навела да су соколачки планинари поносни што их велики број суграђана сматра најактивнијом организацијом у њиховој локалној заједници и што су почетак прољећа дочекали низом акција на уређењу животне средине.

Недавно су, подсјетила је Мијатовићева, уредили простор око планинарског дома на Романији, направили и поставили столове, уредили плато испред скулптура од дрвета у близини планинарског објекта, посадили саднице јасена у оквиру еколошке акције „Посади свој хлад“, покупили сав отпад око стазе која води ка излетишту и видиковцу Црвене стијене, те учествовали у уређењу порте Манастира Свете Тројице у Озерковићима.

Мијатовићева је рекла да ће наредних дана планинари уз магистрални пут који води преко Равне Романије поставити већ припремљене табле са еколошким порукама како би скренули пажњу путницима у пролазу и посјетиоцима ове планине да је очување здраве животне средине обавеза свих и да значи срећну будућност за генерације које долазе.

Планинари су јучерашњу акцију организовали у оквиру прољећне акције чишћења и уређења јавних и зелених површина на подручју општине Соколац, коју је покренула локална управа и која траје до 12. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана